1 op de 10 jonge bestuurders stuurt kat naar verplichte opfrissingscursus rijbewijs

thinkstock
Elf procent of ongeveer 900 beginnende bestuurders die de verplichte opfrissingscursus al hadden moeten volgen, hebben dat niet gedaan. Zij krijgen nog twee maanden uitstel, maar moeten sowieso 51 euro extra betalen. Dagen ze dan nog niet op, dan riskeren ze een dagvaarding en een boete tot 4.000 euro. Dat meldt Het Nieuwsblad vandaag.

Het verplichte terugkommoment past in de hervorming van de Vlaamse rijopleiding. Van de 7.884 chauffeurs die het terugkommoment tot op vandaag al gevolgd moesten hebben, deden er dat 6.987 binnen de voorziene termijn.

"Dat wil zeggen dat 11 procent of 894 het niet deden. Zij krijgen een aanmaning en hebben dan nog twee maanden tijd om de cursus toch nog te volgen. Maar ze moeten dan boven op de 102 euro die het terugkommoment kost, sowieso 51 euro extra betalen", zegt Nick Arys van het departement Mobiliteit van de Vlaamse overheid aan de krant.

Hardleerse bestuurders riskeren dat de cel Rijopleiding en Vakbekwaamheid van de Vlaamse overheid het dossier overmaakt aan de procureur des konings. Ze riskeren dan een boete van maximum 4.000 euro.
105 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Robert DE REU

  @ Raf Peeters, hey Raf heb je nog een Renault 4CV gehad, is een wagentje inderdaad uit mijn jeugd, denk dat er regelmatig bij sommige benzine is getankt bij de koelwaterdop, was wel grappig en hopelijk niet te veel benzine morsen op de warme motor, heb het altijd een grappig en tof autootje gevonden.

 • Marla Morgan

  Geldklopperij. Ik kan goed begrijpen dat sommige mensen het vertikken.

 • raf peeters

  @Johan op eynde ,om de drie jaar opleggen?.Wel vriend rij niet minder dan 63 jaar zonder ongevallen en heb de auto en verkeer zien evolueren en ooit was het een bolleke Renault 4 CV met amper pk tot vandaag met 602pk onder de snuit,als je dat ooit dit klaar krijgt heb je niet om de drie jaar een test nodig,je kan of kan helemaal niet rijden.Als ze wat meer met hun gedachte op de weg moesten zitten zou de auto industrie niet honderden snufjes moeten inbouwen om mens tegen zichzelf te beschermen

 • Erwin Vandriessche

  De rijopleiding is al duur genoeg en deze cursus kost dan nog eens extra veel geld voor sommigen. Doch om daar zo'n hoge boete aan te koppelen is toch ook erover hé! Waarom kan men niet alles ineens geven? wetende dat veel jongeren zelf moeten instaan voor de kosten van een rijbewijs te halen. Dit is pure afzetterij en de rijscholen hebben ook niet altijd de tijd hé!

 • Johan op eynde

  Dit zou men beter iedereen opleggen om de drie jaar of zo.