1 op 8 ondernemers is depressief

Getty Images
Eén op de acht ondernemers in ons land is depressief. Dat blijkt uit een bevraging door het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen. Toch blijft 35% voltijds werken.

De mentale gezondheid van de zelfstandigen in ons land gaat er niet op vooruit. Waar een jaar geleden nog 1 op de 10 zei met een depressie te kampen, is dat vandaag gestegen tot 12% of net geen 1 op de 8. Dat leidt het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen (NSZ) af uit een enquête bij 867 ondernemers. 

De vergelijking met andere (werkende) Belgen is moeilijk te maken, bij gebrek aan precieze cijfers. Wel is geweten dat 10,5% van de bevolking antidepressiva slikt. NSZ-voorzitster Christine Mattheeuws is niet verbaasd over het hoge(re) cijfer bij de zelfstandigen. “Zij hebben vaker dan werknemers hun lot in eigen handen. Ze zijn zelf verantwoordelijk voor hun inkomen en hebben kopzorgen rond administratie, facturatie en personeel. Bovendien werken zelfstandigen gemiddeld meer dan 60 uur per week. Dat leidt tot veel stress en angst.” Nog eens 26% zegt in het verleden depressief geweest te zijn.


Voor de meeste ondernemers is dit evenwel geen reden om het wat rustiger aan te doen: 35% blijft tijdens de depressie voltijds aan de slag, terwijl 61% de zaken nog zo veel mogelijk blijft opvolgen. Gevraagd naar de reden, zegt 57% dat het uit financiële noodzaak is. Meer dan één op de zeven (15%) vreest zelfs dat een langdurige sluiting tot een faillissement zou leiden. 

Het NSZ pleit er dan ook voor dat zelfstandigen vanaf de eerste dag ziekte een tegemoetkoming krijgen. “Vandaag moet een ondernemer 14 dagen wachten voor hij een eerste euro krijgt. Dan is de keuze snel gemaakt. Dit systeem is oneerlijk en niet meer van deze tijd. Je kiest er niet voor om ziek te zijn. Het wordt tijd dat alle statuten gelijk behandeld worden.”
25 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Marc Vinck

  logisch, hoge lasten, veel klagend personeel

 • Myrtle Marien

  Wie ooit een zelfstandig statuut heeft gehad weet dat de sociale bijdragen gewoon moordend zijn. Zeker in de aanvang. Vele jonge mensen worden momenteel in een zelfstandigenstatuur gedwongen, maar als de ouders niet helpen overleven die gewoon niet. De schraapzucht van onze overheid is moordend voor zelfstandigen. Maar het statuut heeft een voordeel. Het maakt een lolletje van niet kunnen werken. Want niet kunnen werken is geen inkomen. Iedereen zou hier gelijk geschakeld moeten worden.

 • jammy cappon

  7 op 8 werknemers zijn ook depressief, maar ja die hebben geen enkele keus dan langer werken

 • Thierry Vansweevelt

  Geen wonder. De sociale bijdragen zijn altijd minstens 3000 euro per jaar, ook als er niets binnenkomt of overblijft. Ik pleit voor een afschaffing van sociale bijdragen in de eerste 5 jaar van het statuut.

 • marc werbrouck

  Te veel zelfstandigen beginnen aan een avontuur dat slechts voor 1/10 of nog minder is voorbereid. Uiteraard komen veel van die mensen dan zichzelf tegen. Ze zien enkel de rijkere zelfstandige als voorbeeld tot ze zelf voor een voldongen feit staan. Iemand die OP VOORHAND niet weet dat men als zelfstandige meer dan 36u/week zal moeten werken zou beter nooit starten. En de HORECA is geen laatste stap om uit de miserie te geraken wel integendeel!