1 op 6 jonge bestuurders zou nog rijden na nemen van drugs: Vlaanderen start campagne en verhoogt pakkans

ShutterStock
De meeste jonge bestuurders zijn ervan overtuigd dat rijden onder invloed van drugs het risico op een verkeersongeval vergroot, maar 17 procent sluit niet uit dat ze het toch zouden doen. Dat blijkt uit een onderzoek van de Vlaamse Stichting Verkeerskunde (VSV).

“Drugs wijzigen de normale werking van de hersenen en hebben daardoor altijd een negatieve impact op de rijvaardigheid”, aldus de VSV. “Sommige stoffen hebben bovendien gevaarlijke nawerkingen die uren later nog een verhoogd ongevallenrisico kunnen veroorzaken.”

Risico’s

Hoewel de meeste jonge bestuurders weten dat drugs het risico op een ongeval verhogen (83 procent van de 16- tot 34-jarigen, ter vergelijking: bij oudere leeftijdsgroepen is dat wel 95 procent), schrikken de risico’s hen toch minder af: 17 procent van de 18- tot 29 jarigen sluit de kans niet uit dat ze nog zouden rijden onder invloed van drugs, tegenover 11 procent bij oudere leeftijdsgroepen.


Uittredend Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) vindt dat “zorgwekkend” en lanceert een sensibiliseringscampagne: ‘Don’t do drugs & drive’. Omdat een rapport van de Nederlandse Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) aangeeft dat vooral jonge mannen en bezoekers van festivals vaker rijden onder invloed van drugs, wordt op hen gefocust. De campagne verloopt grotendeels via de kanalen van festivalorganisatoren, clubs en bekende dj’s.

Grote festivals zoals Rock Werchter, TW Classic, Sunrise Festival, Voltage, Cirque Magique en WECANDANCE zegden hun medewerking al toe, net als bekende clubs zoals Versuz in Hasselt. Ze helpen bij de verspreiding van de campagneboodschap en voegen het “Don’t do drugs and drive”-icoontje toe aan hun logo. Bekende dj’s zoals Mark With a K, DJ F.R.A.N.K., Kenn Colt, Peter Luts, DJ Ward en Thierry Von Der Warth ondersteunen de campagne via sociale media. Een aantal van hen spreekt zijn fans aan met een YouTube-filmpje.

Pakkans vergroot

Ook de pakkans vergroot. “In ons land geldt een nultolerantie voor rijden onder invloed van drugs”, aldus het VSV. “Dat betekent dat bestuurders geen enkel spoor van druggebruik mogen vertonen. De voorbije 10 jaar is het aantal vaststellingen voor rijden onder invloed van drugs in Vlaanderen verdrievoudigd, zo blijkt uit statistieken van de federale politie. In 2009 ging het nog om 1.783 vaststellingen, vorig jaar werden 5.588 bestuurders betrapt. De cijfers zijn op zijn minst gedeeltelijk te verklaren door de groeiende pakkans. Sinds 1 april maakt de politie gebruik van een eenvoudige speekselanalyses als wettelijk bewijs, vroeger was daarvoor een tijdrovende bloedproef nodig.”

Wie positief test op drugs, riskeert een onmiddellijke intrekking van zijn of haar rijbewijs voor minstens 15 dagen en moet voor de rechtbank verschijnen. De rechter kan een rijverbod tot 5 jaar opleggen - in bepaalde gevallen zelfs een definitief rijverbod - en een boete tot 16.000 euro. Wie al eerder werd veroordeeld, riskeert nog een strengere straf.
6 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • jayse abdul

  Mooses Van Den Bergh Jij hebt je niet te moeien met wat een ander wel of niet moet doen of laten. Hetgene Christelle zegt is correct, als men de avond voordien een joint gerookt heeft, dan kan men nog steeds als positief aangeduid worden, terwijl de persoon totaal niet meer onder invloed is. Verder is in de VS, waar cannabis reeds 3 jaar legaal is, nog steeds NIET wetenschappelijk aangetoond dat de legalisatie van cannabis het aantal verkeersdoden heeft verhoogt.

 • Mooses Van Den Bergh

  Christelle Vandermaelen, blijf dan van die rommel af. Of rij niet met de wagen. Simpel toch.

 • Jef Heffens

  Men moet dringend het intrekken van het rijbewijs adequater toepassen. Rijden onder invloed boeven een bepaald niveau zou automatisch intrekken van rijbewijs voor één jaar moeten beteken en bij recidivisme 5 à 10 jaar met voorwaardelijk gevangenisstraf als men toch achter het stuur gaat zitten. De tolerantie voor het gebruik van drugs achter het stuur is véél te groot.

 • Christelle Vandermaelen

  Ja we kennen hun drugs tests... je hebt 24u geleden een joint gerookt en ze nemen een drugs test af en je bent positief ondanks dat je TOTAAL niet meer high bent... Zie het al voor mij als ze hetzelfde doen voor de drank... dan is het het kot te klein

 • HUGO VERLOT

  Er staan inderdaad strenge straffen op. Rechters leggen die echter niet op. Moeten meer hun verantwoordelijkheid nemen en voorbeelden stellen.