1 op 5 heeft moeite om rond te komen

Photo News
Armoede blijft een probleem in ons land. Eén op de vijf Belgen heeft moeite om rond te komen. Een weekje op vakantie? Voor een kwart van de bevolking zit het er niet in. Zelfs één keer per maand iets gaan eten of drinken met familie of vrienden, is voor één op de tien onhaalbaar.

Een onverwachte uitgave doen van 1.100 euro: voor één op de vier Belgische huishoudens is het ronduit onmogelijk. Dat blijkt uit een peiling bij 6.000 gezinnen door Statbel, het statistiekbureau van de overheid. Globaal geeft 19% aan moeite te hebben om de eindjes aan elkaar te knopen. Maandelijkse kosten zoals de huur, energierekeningen en uitgaven die eigen zijn aan het bezit van een auto vormen voor 6% een probleem. Voor 5% van de bevolking is het zelfs niet weggelegd om regelmatig vlees of vis te eten. De precaire financiële situatie waarin de gezinnen zich bevinden, heeft ook een weerslag op hun sociale activiteiten: 12% van de Belgen van 16 jaar of ouder kan het zich niet veroorloven om af en toe eens naar een sportwedstrijd, film of concert te gaan.

De jaarcijfers die de Voedselbanken gisteren voorstelden, bevestigen het beeld over de armoede in ons land. In 2018 werden 159.081 mensen in nood geholpen, een stijging van 1,2% ten opzichte van het jaar voordien. Vooral alleenstaande moeders kloppen aan bij de Voedselbanken, maar ook het aantal senioren en jongvolwassenen zit in de lift. Nog opmerkelijk: 12% van de hulpbehoevenden heeft een job. "Hun loon volstaat dus niet om in hun levensonderhoud te voorzien", zegt Piet Vanthemsche, voorzitter van de Voedselbanken. "Dat blijft een merkwaardige vaststelling in één van de meest welvarende landen ter wereld."
52 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Tim Peeters

  Hans wel juist maar ik ben nu 43 jaar nu mijn tweede nieuwe auto ,de eerste was simpele vw polo toen 360000 Belgische frank wel probleemloos 19 jaar mee gereden.nu vw caddy ongeveer 18000 euro (nog altijd veel geld) maar moet minstens 15 jaar dienst doen.maar na 5 jaar wegdoen is inderdaad waanzin.maar daarnaast begraven mensen zich in nutteloze gadgets die steeds blijven geld kosten ( heel veel elektronische brol)

 • Hans Molenbeek

  Norbert, inderdaad, ik zie dat ook. En de logica die er soms achter zit is verbazingwekkend. Ik rijd al 3 jaar rond in een auto van 17 jaar oud die 2300 euro gekost heeft toen. Terwijl mensen die minder verdienen elke 5 jaar uitkijken voor een nieuwe wagen van rond de 20.000. Want daar heb je minder kosten aan. Huh? Voor dat geld kan ik twee keer per jaar dus een andere tweedehandwagen kopen. En het is een degelijke stationwagen!

 • Peter Janssen

  @Ramon Simon: je loopt áchter! Dat fiscaal voordeel van hypothecair lenen IS al afgeschaft! Daar kun je al niks meer gaan halen, misschien op jouw loon dan maar weer??

 • Peter Janssen

  @werner peeters: ja, jong, als ze steeds knabbelen aan ál de inkomens en de levensduur stijgt alsmaar, dan kun je beheren wat je wil, amai en zijn we pas árm als er niemand ter wereld nog honger lijdt???Geef jezelf nog wat slaag, sukkelaar.

 • Werner Peeters

  Ik begrijp dat 1 op 5 niet rond komt. 4 op 5 van de mensen kan niet met geld om. Budget beheer is iets wat ze dringen op school moeten leren. De huidige generatie ouders kan amper zelf hun eigen geld beheren laat staan aan hun kinderen leren. 2 verdieners die niet rond komen is hun eigen schuld. Grootste sociale zekerheid van de wereld en nog is het niet genoeg. Ga eens naar Spanje of Griekenland kijken? Laat staan in Afrika. Jullie mensen beseffen niet wat armoede echt is, vooral de vakbond.