1 op 2 zelfstandigen heeft ruzie met buren

Volle terrassen in Leuven.
Vertommen Volle terrassen in Leuven.
Ruim de helft van de handels- en horecazaken kreeg de afgelopen vijf jaar klachten van boze buren. Die gaan vooral over lawaai-, verkeers- en geurhinder. Bij 13 procent van de ondernemers leidden de klachten al tot een rechtszaak.

Luidruchtige cafégangers, te veel geparkeerde auto's voor de deur, spelende kinderen die te hard joelen: bewoners hebben vaak allerhande klachten over hun zelfstandige buren. Het aantal horeca-uitbaters en handelaars dat al misnoegde buren op z'n dak kreeg, is de voorbije vijf jaar met 10 procent gestegen. 56 procent kreeg in die periode af te rekenen met klachten van omwonenden. Dat blijkt uit cijfers van het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen (NSZ).

Zo'n zes op de tien zelfstandigen kwamen tot een onderling akkoord met de omwonenden. De helft was dan ook bereid om investeringen te doen om de goede vrede te bewaren.

Toch leidden de klachten bij 13 procent tot een rechtszaak. 7 procent van de handels- en horecauitbaters heeft door de ernstige strubbelingen met de buren overwogen om de deuren te sluiten. 18 procent dacht als gevolg van klachten aan een verhuis.

"We willen allemaal genieten van een uitgebreid winkel- en horeca-aanbod op wandelafstand, maar we willen die handelszaken niet in onze achtertuin", klinkt het bij het NSZ. "Dat is nefast voor het ondernemerschap."

Lees in HLN+, exclusief voor abonnees, hoe burenruzies het leven van de ondernemers én hun buren verzuren. 
41 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Linda Vervliet

  Dit verbaasd mij niet. Ik woon al 10 jaar naast een krantenwinkel. De winkel was er al toen we ons huis kochten maar dan bleek dat hun rolluik en deur heel oud waren. We werden er telkens 's nachts wakker van. Ondanks dat we dat van in het begin hebben aangegeven heeft het maar liefst 9 jaar(!) geduurd voor dat de deur en rolluik vernieuwd werden. Woon er maar eens naast met 2 jonge kinderen!

 • PHILIPPE LEEMANS

  meeste zaken geven af en toe wel iets aan politie & politiek

 • Frank Zappas

  Ik woon naast een brasserie die regelmatig tot stukken in de nacht lawaai maakt met feestjes, midden in 't stad, De wet zegt tot 2200 uur, wordt amper nageleefd en de brasserie ligt over het grootste politiekantoor van Antwerpen. Doe hetzelfde 2 keer in Duitsland en je kan de zaak sluiten.

 • Gino Denil

  Het zijn die organisaties en partijen van die zelfstandigen en ondernemers die in de samenleving iedereen tegen elkaar opgezet hebben. Dat keert dan als een boemerang terug. De verzuurde samenleving door het blauwzwarte gif.

 • Carl Parker

  Andy Verachtert: inderdaad, koptelefoons zou een mooie vorm van verdraagzaamheid zijn van lawaaimakers....