1 mei: John Crombez belooft "minimumloon van 1.600 euro en minimumpensioen van 1.500 euro"

Photo News
Aan de vooravond van 1 mei, en op minder dan vier weken van de verkiezingen, breekt sp.a-voorzitter John Crombez een lans voor "zekerheid", na vijf jaar van wat hij als rechts afbraakbeleid beschouwt. Als de sp.a na 26 mei mee bestuurt, komt er een btw-verlaging op elektriciteit, een minimumloon van 1.600 euro en een pensioen van minstens 1.500 euro, en zullen de wachtlijsten in de jeugdzorg en voor mensen met een handicap worden weggewerkt. Dat beloofde Crombez vanavond tijdens een toespraak in de Gentse Vooruit.

De rechtse partijen die sinds 2014 aan de macht zijn, hebben het sociale weefsel in Vlaanderen en België kapotgemaakt, aldus Crombez. Ze zorgen ervoor dat zekerheid, "het begin van alles", een luxegoed voor de elite aan het worden is. Maar dat wil de sp.a niet laten gebeuren. "Nu niet. Na 26 mei niet. En nooit niet!”

Crombez zette in zijn toespraak enkele voorstellen van zijn partij in de kijker die ervoor moeten zorgen dat niet alleen de elite, maar iedereen zekerheid krijgt en “opnieuw kan geloven in de toekomst”. Zo eist sp.a een maximumfactuur in het middelbaar onderwijs. "Wie sp.a stemt, mag zeker zijn dat de factuur in het onderwijs zal dalen.”

Wie werkt en bijdraagt, moet zeker zijn van een netto-minimumloon van 1.600 euro per maand. "Bijna 80 procent van de Vlamingen wil dat minimumloon. Dat is pas draagvlak!" Na 42 jaar te hebben en bijgedragen, moet bovendien een pensioen van minstens 1.500 euro gegarandeerd zijn. "Voor iedereen, wat je ook doet.”

Crombez trekt een rode lijn voor regeringsdeelname op Vlaams niveau. "Zonder zorgzekerheid, geen sp.a in de volgende Vlaamse regering. Wij werken de wachtlijsten in de jeugdzorg weg. Wij werken die wachtlijsten voor mensen met een handicap weg. Wie sp.a stemt, mag daar zeker van zijn." En op federaal niveau zal de sp.a niet meebesturen als er geen verlaging van de btw op elektriciteit komt naar 6 procent.

De voorstellen van sp.a zijn nagerekend door het Nationaal Planbureau, besluit Crombez. "Een deftig loon, een goed pensioen en de beste zorg: het is wél haalbaar. Het is wél betaalbaar. Het kan wél!”

ABVV: “Koopkracht, kwalitatief werk en sociaal klimaatbeleid: socialisten zijn nodig”

Socialisten zijn onontbeerlijk om mensen meer koopkracht te bezorgen, werknemers kwalitatief werk aan te bieden en een sociaal klimaatbeleid te voeren. Dat was vanavond ook de boodschap van Miranda Ulens, de algemeen secretaris van de socialistische vakbond ABVV.

Het was voor Ulens haar eerste toespraak als topvrouw van het ABVV in de Gentse Vooruit. Ze haalde meteen hard uit naar “alle negatieve maatregelen van de voorbije regeerperiode”, maar wilde vooral over de toekomst spreken. “Want ik geloof rotsvast dat het anders kan en dat wij een betere samenleving kunnen bouwen. Laat ons daar op 26 mei mee beginnen, door onze stem te laten horen.”

Op die verkiezingszondag moeten alle militanten en vakbondsleden op politici stemmen die een sociaal beleid willen voeren, zei Ulens. Ze pleit in de eerste plaats voor “een sterke koopkracht”. “Daarom moet het minimumloon drastisch omhoog en eisen we een sterke verhoging van de uitkeringen.” Die laatste moeten 10 procent boven de armoedegrens van 1.200 euro uitkomen, vindt ze.

Ulens is het niet eens met de huidige regering, die volgens haar zegt dat er geen jobprobleem is. “Maar wat mij betreft is er juist wel een groot probleem: met de kwaliteit van het werk. Die kwaliteit in de job, op de werkvloer en in het leven is van essentieel belang willen we een samenleving bouwen waar niemand achterblijft.” Concreet wil Ulens werkbaar werk op maat van de werknemers, een kwaliteitsvol evenwicht tussen werk en privé, duurzame contracten, een deftige verloning en een goede sociale bescherming.

Tot slot beschouwt ze ook het klimaat als essentieel. Ulens strijdt naar eigen zeggen mee voor een klimaatneutrale maatschappij, maar wil dat die transitie sociaal gerechtvaardigd is. “Elk idee moet onderworpen worden aan een sociale toets. Of dat nu om rekeningrijden gaat, de salariswagen of klimaatneutraal bouwen.”

Voor de financiering van het door haar geschetste beleid, mikt Ulens op eerlijke belastingen. “Alle inkomsten en vermogens moeten in rekening worden gebracht en belast worden.”
242 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Karel Tichmann

  Links; hoge belasting, grote overheid, zwak leger, geen enkele persoonlijk verantwoordelijkheid, voor abortus en tegen de doodstraf, criminelen zijn sociale economische slachtoffers, voor de werkers, een overheid die de economie reguleert... Rechts; Lage belasting, kleine overheid, sterk leger, voor hun eigen doen en denken, tegen abortus en voor de doodstraf, criminelen zijn criminelen, voor economische vrijheid, het systeem van de vrije markt.

 • Karel Tichmann

  Crombez. “Een deftig loon, een goed pensioen en de beste zorg"? Netto-minimumloon van 1.600 euro per maand? Hmm, 8 uur p/dag dat is 10 euro p/uur, 36,65% loonbelasting eraf dat komt uit op 6.335 p/uur. En de sossen bevolking staat te juichen van blijdschap voor een leven gebaseerd van armoede en ellende.

 • michel De Blay

  Een spreekwoord van Albert Einstein. (en toepasbaar op Crombez) "Er zijn twee dingen echt oneindig, het heelal en de domheid van de mens"

 • Dietrich Vandereyken

  De sossen gaan nog eens uit hetzelfde lege vaatje tappen: "gratis" en geld uitdelen dat er niet is. Denken ze nu echt dat mensen achterlijk zijn .

 • François Rediger

  Doe even normaal jong.