1 euro voor een postzegel: prijs stijgt volgend jaar met maar liefst 15 procent

BELGA
De prijs van een prior postzegel stijgt op 1 januari met 14,9 procent tot 1 euro. Dat meldt het Belgische Instituut voor Postdiensten en Telecommunicatie, dat de verhoging heeft goedgekeurd. De nieuwe non-priorzegel zal 0,95 euro kosten. Vandaag kost een postzegel nog 0,87 euro.

Bpost herlanceert priorzegels. Die zullen per stuk 1 euro kosten, of 9,7 euro voor een velletje van tien. Alleen met die zegels is vanaf 1 januari de levering de volgende werkdag nog verzekerd. Het alternatief is een “non prior” zegel van 95 eurocent per stuk of 9,2 euro voor tien. Met zo’n postzegel brengt de postbode de brief binnen maximaal drie werkdagen.

Voor de prior postzegel betekent de verhoging tot een stuktarief van 1 euro een toename van 14,9 procent ten opzichte van 2018, en van 26,6 procent ten opzichte van 2017", meldt het BIPT in een persbericht. Tegenover tien jaar geleden gaat het bijna om een verdubbeling (zie grafiek).

Oude postzegels zijn “non prior”

De nieuwe non-priorzegel zal 0,95 euro kosten, dat is ook duurder dan de huidige priorzegel (0,87 euro). Wie nog postzegels in zijn schuif heeft liggen, kan die blijven gebruiken. Na 1 januari beschouwt bpost die wel automatisch als “non prior” en is de levering dus niet meer gegarandeerd op de volgende werkdag. De nieuwe zegels gaan in verkoop vanaf 1 januari. Wie meteen tien zegels koopt, is per stuk 3 cent goedkoper af.

“In vergelijking met 2017, zullen kleine gebruikers in 2019 gezamenlijk een 
meerprijs betalen in de ordergrootte van 50 tot 100 miljoen euro voor de diensten aangeboden door bpost”, zegt het BIPT nog.

Bpost meent dat klanten tegenwoordig andere mogelijkheden gebruiken dan een brief om dringende boodschappen over te brengen. Uit een marktonderzoek van het postbedrijf zou blijken dat 94 procent van de particuliere klanten en 92 procent van de professionele klanten openstaat voor een langere leveringstijd, zolang ze de keuze blijven hebben voor een levering op de volgende werkdag.

Volumes beter verdelen en inplannen

Het verschil zit in de sorteercentra, waar bpost via een barcode de priorbrieven apart zal afzonderen. Het geeft meer ruimte om pieken op te vangen. “We zullen het volume beter kunnen verdelen en inplannen”, zegt Van Speybroeck. “We willen met de twee snelheden niet zozeer meteen in 2019 grote operationele voordelen behalen. We willen vooral zien hoe klanten reageren en waar hun verwachtingen en noden liggen.”

Duurdere pennenvriend

Een pennenvriend in het buitenland wordt overigens ook wat duurder. De prijs voor een zegel voor een gewone brief naar een bestemming in Europa stijgt van 1,36 euro naar 1,46 euro. Wie een brief wil opsturen naar een bestemming buiten Europa, zal daar een zegel van 1,68 euro (ook +0,10 eurocent) op moeten kleven. Op die zegels is er een korting bij aankoop van een vel van vijf zegels.
255 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Wim Schreurs

  Ik heb als zelfstandige nog 500 oude zegels, die automatisch prior zijn (non prior bestaat pas terug vanaf 2019). Mijn oude zegels worden echter vanzelf als non-prior beschouwd terwijl ze prior waren toen ik ze kocht. Dat kan toch niet? Ik moet mijn klanten binnen twee dagen per post bereiken. Kan ik hiervoor een kortgeding aanspannen? Ws

 • Alain Clement

  Gemakkelijker kan toch niet.... Bpost gaat zichelf begraven! :)

 • Rik Coppens

  De omgekeerde wereld, meer vragen terwijl je diensten er op achteruit gegaan zijn. Moet je als gewone werknemer is proberen bij je baas...

 • Eduard Vanderheyden

  Ook in het verleden verdween de prior postzegel maar de prijs bleef dezelfde als de prior. Iedereen naar Postnl en Dpd.

 • Eduard Vanderheyden

  Dpd verlaagd zijn tarieven afmeting en gewicht zíjn groter.