1,65 miljoen voor begeleiding gedetineerden

Vlaams minister van Welzijn Steven Vanackere (CD&V) trekt 1,65 miljoen euro uit om het strategisch plan hulp- en dienstverlening van gedetineerden in alle gevangenissen in werking te doen treden. Vlaanderen is verantwoordelijk voor de hulp- en dienstverlening aan gedetineerden met het oog op hun reïntegratie.

Ernstige psychische problemen
Eén op de vijf gedetineerden heeft ernstige psychische problemen. Minister Vanackere heeft 800.000 euro uitgetrokken voor zestien voltijdse eenheden die in de gevangenissen een preventief en curatief aanbod uitbouwen voor gevangenen met deze problemen.

Centra geestelijke gezondheidszorg
Deze zestien werken binnen de centra voor geestelijke gezondheidszorg (CGG's). Die staan ook in voor begeleiding en behandeling na de detentieperiode en stellen hun expertise ter beschikking van de eerstelijnsdiensten.

Strategisch plan
Het strategisch plan kan nu ook uitgevoerd worden in Dendermonde, Oudenaarde, Ieper, Ruiselede, Mechelen, Leuven-Hulp en Leuven-Centraal en in de Brusselse gevangenissen. Er komen acht beleidsmedewerkers van de Vlaamse overheid om in de resterende acht gevangenissen de coördinatie van de hulp- en dienstverlening te verlenen. De centra voor algemeen welzijnswerk (CAW's) krijgen 9 nieuwe mensen voor de uitbouw van de begeleiding van de gedetineerden en de hulpverlening aan hun familie. Hiervoor werd 850.000 euro gereserveerd. (belga/eb)