1.500 rusthuisbedden te kort aan kust

thinkstock
Onze kust is voor veel senioren de plek waar ze hun oude dag willen doorbrengen, maar is daar eigenlijk helemaal niet op voorzien. Vandaag zijn er al 1.500 rusthuisbedden te kort. En eens de babyboomers zorg nodig hebben, zal het probleem nog nijpender worden.

Net waar ze het meest nodig zijn - één op de drie kustbewoners is ouder dan 65 jaar - zijn de voorzieningen voor zorgbehoevende senioren het schaarst. Het aantal rusthuisbedden, dagverzorgingscentra, kamers voor kortverblijven en serviceflats ligt in de kustgemeenten veel lager dan in de rest van Vlaanderen. Dat blijkt uit cijfers die professor gerontologie Christel Geerts (VUB) verzamelde.

Volgens de prognoses die de Vlaamse overheid maakt op basis van de leeftijden van de huidige inwoners, zouden er 4.905 bedden moeten staan, maar er is in alle woonzorgcentra op dit moment maar plaats voor 3.420 mensen. Da's slechts een capaciteit van 70% - flink onder het Vlaamse gemiddelde - en een tekort van 1.500 bedden. De verschillen per gemeente zijn dan ook nog eens heel groot. Zo telt Koksijde nog niet de helft van de nodige rusthuisbedden en staan De Panne, Bredene en Knokke-Heist er niet veel beter voor. En dat terwijl in een gemeente als Knokke-Heist nu al één op de tien inwoners 80 jaar of ouder is. Oftewel 3.284 tachtigplussers, terwijl er slechts 556 rusthuisbedden staan.

"Dat leidt tot schrijnende toestanden waarbij mensen hun laatste jaren opeens op vele kilometers van hun woonplaats moeten doorbrengen", zegt professor Geerts. "De druk op de ketel wordt nog veel hoger. Wie aan de kust een tweede verblijf heeft en elders gedomicilieerd is, zit niet in deze cijfers. En de grote golf aan hoogbejaarden moet nog komen eens de babyboomgeneratie 70 en 80 jaar wordt."

Hoe kunnen de gemeenten dit probleem oplossen en waar zijn de tekorten het grootst? Lees het hele verhaal in onze Pluszone, exclusief voor abonnees. Proef nu vier weken!