1.400 betogers trekken door de straten van Brussel tegen komst van Trump

Mark Baert
Ongeveer 1.400 betogers hebben vanmiddag gemanifesteerd door de straten van Brussel tegen de komst van de Amerikaanse president Donald Trump naar Brussel voor de NAVO-top van 11 en 12 juli. De manifestatie werd georganiseerd door het platform Trump Not Welcome en is rustig verlopen.
Mark Baert

Onder de slogan "Make Peace Great Again!" hebben milieuactivisten, anti-wapenactivisten, feministen, vakbonden, vertegenwoordigers van de LGBTQ-gemeenschap, politieke partijen en mensenrechtenactivisten zich verenigd. Ze eisen een vreedzame, duurzame en inclusieve kijk op de wereld, en dat strookt niet met die van Trump en van de Europese politieke leiders die zijn ideologie volgen.

"We beseffen dat deze manifestatie de NAVO en Trump niet van gedachten zal veranderen, maar we willen toch de boodschap meegeven dat we niet akkoord gaan met hun beleid. Net als vorig jaar willen we de mensen zo goed mogelijk sensibiliseren", klinkt het bij de organisatie. Vorig jaar betoogden maar liefst 9.000 mensen tegen de komst van Trump.

Mark Baert

"Geen geld voor oorlog"

De betogers verzamelden om 15 uur in de Simon Bolivarlaan aan het Brusselse Noordstation, en manifesteerden via onder meer de Willebroekkaai, de Dansaertstraat, de Steenkoolkaai en de Antwerpselaan om tot slot weer bij het station te eindigen. De dag wordt afgesloten met concerten van Stef Kamil Carlens & Matt Watts en Code Rouge. 

De deelnemers protesteren tegen verschillende beleidspunten van Trump. Zo draagt de linkse partij PVDA het opschrift "geen geld voor oorlog" met zich mee, waarmee ze verwijst naar de eis van Trump dat alle NAVO-lidstaten 2 procent van hun bruto binnenlands product aan defensie zouden moeten uitgeven. De president baseert zich met die eis op de afspraak uit 2006 tussen de NAVO-landen om tegen 2024 die drempel van 2 procent te halen.

Mark Baert

'Pussy hats'

Mensenrechtenorganisatie Amnesty International protesteert dan weer specifiek tegen het uit elkaar halen van families die de VS illegaal proberen binnen te geraken. De leden van Amnesty zijn in het wit gekleed en hebben knuffeldieren bij zich om de onschuld van de kinderen te symboliseren, net als de verpeste kindertijd van kinderen die met hun ouders opgesloten worden in gesloten centra.

Daarnaast dragen ook veel vrouwen 'pussy hats', de roze mutsen met kattenoren die in maart 2017 voor het eerst gedragen werden tijdens de grote vrouwenmarsen tegen het seksime van president Trump. 

Mark Baert54 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • peter colson

  > LOL, en ondertussen smijt hun grote broer Rusland miljoenen over de balk om oorlog te voeren in dezelfde regio. Heeft er iemand die van PVDA daarover ooit horen protesteren? Dubbele moraal daar in de linkse hoek.

 • Karel Tichmann

  @ Gevers...Amerika wordt geregeerd bij de bevolking ("We The People") voor 245 jaar, dat is een grote prestatie. De Amerikaanse Grondwet zijn maar 4 bladzijden... De EU wordt geregeerd bij de elite voor 25 jaar, dat maakt het een experiment... De EU "grondwet" (Lisbon Treaty) bestaat uit meer dan 7000 pagina`s...

 • Paul Boutsen

  Tegen Erdogan blijven ze stil. Tegen iemand die opkomt voor zijn eigen land betogen ze. Trump doet tenminste wat hij beloofde en respecteert de senaat en het congres. Dat kun je zelfs van geen enkele van onze politici zeggen!

 • yves dekeersschieter

  Trump samen met R.R. een van de beste presidenten ooit van de VS

 • Charlotte De greef

  Michelle Gevers, één verwezenlijking van Trump: hij heeft de poorten van zijn land niet wagenwijd openstaan zoals Europa. Desgevallend zal Amerika leefbaar blijven, wat niet kan gezegd worden van Europa. Twee: met zijn economisch beleid beschermt hij producten van eigen bodem, waardoor Amerikanen weer eigen producten kopen, wat de Amerikaanse economie aanzwengelt.