1,4 miljoen telefoonboeken verspreid in België: “Nog geen concrete plannen om hiermee te stoppen”

Joost De Bock
Vorig jaar zijn er in België nog 1,4 miljoen telefoonboeken verdeeld. Dat zegt uitgever FCR Media. Ook al ligt de focus nu op digitale platformen, voorlopig zijn er nog geen plannen om de papieren versie stop te zetten. In Frankrijk is die beslissing wel al gevallen.

SoLocal, de uitgever van telefoongidsen in Frankrijk, bevestigt dat eind dit jaar gestopt wordt met de verdeling van witte gidsen met daarin telefoonnummers van particulieren. Eind 2020 komt er ook een einde aan de verdeling van de Pages Jaunes, een gids met gegevens van ondernemingen. Internet is zo algemeen beschikbaar geworden dat de boeken hun relevantie verloren hebben”, stelt het bedrijf. 

Dit jaar werden in Frankrijk nog 9 miljoen gidsen verspreid. In 2007 waren het er nog 57 miljoen. Vorig jaar kondigde SoLocal aan 1.000 van de 4.500 arbeidsplaatsen te willen schrappen.

Van Quickenborne
In België zijn vorig jaar 1,4 miljoen telefoonboeken verdeeld. De witte en gouden gids zijn inmiddels samengevoegd tot één gids. Vroeger kreeg iedereen die over een vaste telefoonlijn beschikte een telefoonboek, maar onder minister van Vereenvoudiging Vincent Van Quickenborne veranderde dat: sinds 2011 krijgen enkel mensen die zich er zelf voor inschrijven nog jaarlijks een gids aan huis geleverd.

"Er zijn geen concrete plannen om volledig te stoppen met de papieren boeken", zegt Maja Van der Borst van FCR Media. "We blijven wel inzetten op goudengids.be, dat net een fikse opknapbeurt heeft ondergaan." De digitale versie van de gids krijgt volgens haar elke maand meer dan 4,5 miljoen bezoekers. "Daarmee vergeleken zijn de 1,4 miljoen papieren gidsen per jaar peanuts.”
5 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Nathalie Dieltiens

  Belachelijk en dat in een tijd dat we groener denken!

 • Rene Dannau

  je zal en moet zo een boek hebben ook al staat deze on line.

 • willems michel

  Je kan toch gemakkelijk digitaal uitschrijven voor zo'n telefoonboek. Blijft over : ik die nog graag een papieren versie wil.

 • Yves Vermeulen

  En hoe schrijf je in om er toch nog een te krijgen? Via internet waarschijnlijk... ;-)

 • leen hanssens

  Ik heb een vaste telefoonlijn, heb me nooit ingeschreven en krijg jaarlijks een telefoonboek.