1.100 varkens sterven in stal na zware brand

Jürgen Eeckhout
Afgelopen nacht zijn 180 zeugen en 900 biggen omgekomen bij een zware brand op een landbouwbedrijf in de Ongarijstraat in Gottem, een deelgemeente van Deinze op de grens met West-Vlaanderen. 

Rond 4 uur brak de brand uit. Toen de brandweer van Deinze ter plaatse kwam, sloegen de vlammen al door het dak. "Samen met de eigenaar probeerden we nog alle deuren te openen zodat we eventueel nog varkens konden redden", zegt brandweerofficier Marc Naessens. "Jammer genoeg hoorden we geen enkel geluid. De dieren waren allemaal gestikt."

Om de hevige brand onder controle te krijgen werd de hulp van de omliggende brandweerkorpsen ingeschakeld. Zo kwamen er tankwagens van Aarsele, Gavere, Gent en Merelbeke ter plaatse om de collega's uit Deinze te versterken. De brand is momenteel geblust. "De stal is verloren. Het gebouw ernaast, een loods waar een mazouttank en twee voertuigen stonden, konden we vrijwaren. We hebben deze keer het geluk gehad dat er geen asbestplaten op het dak lagen. Hierdoor was er geen gevaar voor de omwonenden. De golfplaten en de tweede laag dakbedekking zorgden ervoor dat er geen of erg weinig vuile rookdelen in de lucht kwamen." De oorzaak van de brand is voorlopig nog onbekend. Een deskundige van het parket heeft deze voormiddag de precieze omstandigheden onderzocht. Uit zijn vaststellingen blijkt dat de brand accidenteel is.

Dronken bestuurder geklist

De Ongarijstraat was urenlang versperd door brandweerwagens. Voor een beschonken bestuurder liep de rit door de Ongarijstraat dan ook faliekant af. Hij merkte op dat hij niet meer verder kon rijden en moest achterwaarts terugkeren. Maar omdat het pikdonker was en hij ook te veel gedronken had belandde hij in de gracht langs de weg. Hij mocht meteen zijn rijbewijs afgeven aan de politie, die voor de brand ter plaatse was. Zijn broer trok hem met een bulldozer uit de gracht.

Gelijksoortige brand vorige week

De brand van deze nacht doet erg terugdenken aan een gelijksoortige brand van een week geleden in de Grijsbulckstraat in Grammene, nog geen kilometer verderop. Toen kwamen 1.500 varkens om in de stal, die nog maar vier jaar oud was.

Jürgen Eeckhout9 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Patrick vincke

  Amai dat moet nogal een bbq geweest zijn

 • Annie Darden

  Op nog geen kilometer van elkaar ? Toch heel eigenaardig... Zoveel dieren omgekomen, verschrikkelijk...normaal zou dit toch volledig onderzocht moeten worden.

 • Yoka Clauwaert

  Ruikt naar aangestoken brand door derden die geen varkens willen in de omgeving!!!!

 • Andre Perneel

  Bijna iedere week staat ergens een varkens of kippenkwekerij in brand . Is dit nog normaal ,zitten daar geen organisaties als animal rights achter ,who knows

 • Raf Vertongen

  Alweer rond Deinze. Toch niet normaal. Moet toch een brandstichter zijn?