1.000 ton zout gestrooid, maar hier kan het nog glad zijn vanmorgen

Archiefbeeld
Foto PN Archiefbeeld
De hevige sneeuwval van gisteren heeft vannacht voor heel wat ongevallen gezorgd, en ook vandaag kan het plaatselijk nog heel glad zijn op de weg. Het Agentschap Wegen en Verkeer heeft vannacht zo'n 1.000 ton zout gestrooid, maar raadt toch aan om voorzichtig te blijven.

Voornamelijk in de Vlaamse Ardennen is het nog opletten geblazen. Daar heeft het immers flink gevroren. "Hier ligt de wegdektemperatuur nog onder nul', aldus het Agentschap op Twitter. "Het kan plaatselijk glad zijn." Ook elders op de weg moet je echter voorzichtig zijn. "De strooidiensten volgen op maar tijdelijke gladheid is zeker niet uitgesloten. Pas je rijgedrag aan."

De ochtendspits verloopt voorlopig vrij normaal. Enkel een defect voertuig op de buitenring ter hoogte van Jette gooit roet in het eten. Daar was de rechterrijstrook een tijd lang versperd. Pendelaars moeten rekenen op nog een uur vertraging. Daarnaast was er een ongeval gebeurd op de E19 van Antwerpen naar Brussel ter hoogte van Vilvoorde-Cargo. "De ochtendspits op vrijdag is sowieso al de rustigste van de week", aldus Peter Bruyninckx van het Vlaams Verkeerscentrum. "Om 7.30 uur zagen we dat die op de gebruikelijke manier verloopt, behalve dus in Brussel." 

Nog sneeuw vandaag?

Vandaag wordt het, na het verdwijnen van de laaghangende bewolking of aanvriezende mist, overwegend droog met opklaringen en bewolkte perioden. Enkel aan de kust en in het oosten kan er mogelijk nog een (smeltende) sneeuwbui vallen. Ook daar letten automobilisten dus best nog goed op. De temperaturen klimmen niet hoger dan -1 graad in de Hoge Ardennen en +4 graden in het westen van het land, meldt het KMI.

Gisteren heeft het heel de namiddag en avond flink doorgesneeuwd.
Pieterjan Luyten Gisteren heeft het heel de namiddag en avond flink doorgesneeuwd.

Vanavond en -nacht wordt het rustig, koud en eerst licht bewolkt. Het koelt daardoor goed af en we bereiken minima tussen -7 en -4 graden in de Ardennen alsook in de Kempen en tussen -4 en -1 graden. In de loop van de nacht vorming van lage bewolking en aanvriezende mist met kans op rijmplekken. Ook morgenvroeg kan het dus plaatselijk gevaarlijk glad liggen.

Morgen wordt, na een koude nacht, wisselend tot zwaarbewolkt maar overwegend droog. Vanuit het noordwesten nadert een warm front ons land waardoor we in de loop van de namiddag of tegen de avond aan de eerste regen verwachten aan de kust. Aan de voorzijde van deze storing blijft het echter relatief koud met maxima tot 6 graden aan de kust, rond 2 graden in het centrum en in de buurt van of net onder het vriespunt in de Hoge Venen.

Thinkstock

De regenzone die ons morgenavond bereikt, trekt zondag verder van het westen naar het oosten over het land. Dit kan in de Ardennen nog voor wat smeltende sneeuw of sneeuw zorgen. Vanaf het westen wordt het geleidelijk droger, maar het blijft overwegend zwaarbewolkt. Na de passage van deze storing bevinden we ons in gevoelig zachtere lucht.

Maandag verwachten we wisselend bewolkt en overwegend droog weer. De kans op een lokale bui is het grootst in het noorden van het land en in de Ardennen. De maxima liggen tussen 3 en 9 graden. 
16 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • bjorn sarrazyn

  zijn ze niet beschaamd zo het milieu en auto's kapot helpen. zeggen het al de hele week vertrek e beetje vroeger ipv rap rap. en volg slipcursus en leer rijden, lees anticiperen

 • Tina Colpaert

  Met aangepaste snelheid en beetje licht op de autosnelwegen zou men al ver geraken!

 • Marc Verswyvel

  Ja en dan? Denk je dat ze dat in Oostenrijk en Duitsland elke keer in de gazet zetten?

 • annick van veerdeghem

  Een echte schande de fietspaden waren super glad!!! Die worden niet gestrooid he Bedankt !!!!!!!

 • Eddy verhaeven

  prima voor de waterlopen en zeker voor het grondwater , ik zou nog wat meer strooien .