“Zwarte weduwe van de jihad” vangt bot: beroep tegen uitwijzing naar Marokko verworpen

Malika El Aroud.
BELGA Malika El Aroud.
De Raad voor Vreemdelingenbetwistingen (RVV) heeft het beroep verworpen van Malika El Aroud, die is veroordeeld voor terroristische activiteiten en die haar Belgische nationaliteit is ontnomen. De zogenaamde “zwarte weduwe van de jihad” wordt uitgesloten van het statuut van vluchteling en van internationale bescherming, zo besliste de RVV.

Malika El Aroud, die in België in 2010 voor terroristische activiteiten veroordeeld werd, verloor in november 2017 haar Belgische nationaliteit en werd enkele dagen later in een gesloten centrum geplaatst met het oog op haar uitwijzing naar Marokko. Ze vroeg dan asiel aan in België, maar het Commissariaat-generaal voor de Vluchtelingen en de Staatlozen (CGVS) verwierp haar aanvraag. De Raad voor Vreemdelingenbestwistingen (RVV) onderzocht het beroep dat ze tegen deze afwijzing indiende.

Geen spijt

Volgens de Raad hebben de verscheidene veroordelingen in het verleden bewezen dat Malika El Aroud zich schuldig heeft gemaakt aan acties die ingaan tegen de doelstellingen en principes van de Verenigde Naties, wat toelaat haar uit te sluiten van internationale bescherming. Ze heeft ook geen blijk gegeven van spijt of wroeging, aldus de Raad.

De internationale bescherming waartoe de conventie van Genève recht op geeft, is een "bevoorrecht statuut" waartoe Malika El Aroud zichzelf onwaardig heeft gemaakt om dit te ontvangen, klinkt het. 

“Foltering”

Haar advocaten wezen op het risico op slechte behandeling en zelfs foltering bij uitwijzing naar Marokko. Maar volgens de RVV moet de Raad zich enkel uitspreken over de vraag tot internationale bescherming van de vrouw, niet over de uitwijzing. Indien de Belgische staat daartoe overgaat, moet die verifiëren of de uitwijzing in overeenstemming is met de rechten van de mens. 

Osama bin Laden

El Aroud is de weduwe van Abdessatar Dahmane, die op 9 september 2001 (twee dagen voor 9/11) in opdracht van Osama bin Laden de Afghaanse oppositieleider Ahmed Shan Massoud heeft vermoord. Dahmane stierf zelf later in Afghanistan bij een aanslag. 

El Aroud is nadien getrouwd met Gharsallaoui Moez. Het koppel runde samen een netwerk dat strijders naar Waziristan stuurde, aan de Pakistaans-Afghaanse grens. De vrouw werd in 2010 veroordeeld tot acht jaar cel omdat ze deel uitmaakte van een Brusselse terroristische cel. De Belgische nationaliteit werd haar toen ontnomen. 

Moez vluchtte naar naar Waziristan en groeide daar uit tot een belangrijk kopstuk van Al-Qaeda. Hij is gestorven bij een aanval door een Amerikaanse drone. 

BELGA10 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Erwin Gielen

  Ik werk met meer dan 30 nationaliteiten. De meeste daarvan zijn blij dat ze in dit land kunnen en mogen werken. Gevallen als deze mevrouw verpesten de reputatie van heel wat inwijkelingen die hier wel aanpassen en werken. Daarom haar direct zonder pardon alle financiele steun afnemen, het vliegtuig in duwen en terug naar afzender. Of ze haar daar willen of niet is haar probleem. Desgewenst blijft ze maar in de transitzone van een luchthaven plakken. Dan heeft ze terecht reden van klagen.

 • Lea Van Heybeeck

  En nu hop de vlieger op en weg ermee! En doe dit nu eens eindelijk vlugger!!!

 • dirk inghels

  Dirk inghels , zo moet het Moordenaars moeten hun nationaliteit van Belg afgeven en terug naar het land van herkomst gestuurd worden en niet op onze kosten blijven hier leven ook niet in de Bak

 • Frank Van den Bulck

  Juist zoals die Memouche, die willen ze ook niet terug. Voor mijn part mogen ze allemaal terug naar ginder, liefst zo rap mogelijk, en ze mogen ineens hun moskeeën meenemen ook !!!

 • Rudi Swinnen

  Verleden week weigerde Marokko al een zware crimineel die nu vrij terug rond loopt in Belgie . Dit zou wel eens navolging kunnen krijgen . Marakech akkoord heeft al bewezen dat het waardeloos is als het hier om gaat .