“Zwarte weduwe van de jihad” Malika El Aroud mag naar Marokko worden uitgewezen

Malika El Aroud.
BELGA Malika El Aroud.
Malika El Aroud mag naar Marokko, haar land van afkomst, worden uitgewezen. Dat heeft de Raad voor Vreemdelingenbetwistingen (RVV) vandaag beslist. Malika El Aroud - die ook “de zwarte weduwe van de jihad” wordt genoemd - is in België veroordeeld voor terroristische activiteiten en haar Belgische nationaliteit is haar ontnomen.

Malika El Aroud, die in België in 2010 voor terroristische activiteiten veroordeeld werd, verloor in november 2017 haar Belgische nationaliteit en werd enkele dagen later in een gesloten centrum geplaatst met het oog op haar uitwijzing naar Marokko.

Ze vroeg dan asiel aan in België, maar het Commissariaat-generaal voor de Vluchtelingen en de Staatlozen (CGVS) verwierp haar aanvraag. Tegen de afwijzing ging ze in beroep, maar eind januari werd ook dat beroep door de RVV verworpen.

De rechters oordelen nu ook dat ze in Marokko geen risico loopt op marteling, of op onmenselijke of vernederende behandeling. Daarom mag ze wel degelijk naar haar land van afkomst worden uitgewezen, aldus de RVV. 

Huwelijken

De “zwarte weduwe” was twee keer getrouwd met “grote namen” in jihadkringen. Haar eerste huwelijk was met Dahmane Abdessatar, een Tunesiër die de Afghaanse krijgsheer Ahmed Shah Massoud doodde in een zelfmoordaanslag twee dagen voor de aanslagen van 11 september 2001.

Haar tweede echtgenoot was Gharsallaoui Moez, waarmee ze strijders naar Waziristan smokkelde, een streek in Pakistan. In 2010 werd ze daarvoor in ons land veroordeeld tot een celstraf van acht jaar. 

De echtgenoot kon vluchten naar Waziristan, waar hij een tijdlang fungeerde als een kopstuk van Al-Quaida, maar werd in 2012 uiteindelijk gedood door een Amerikaanse droneaanval. 
9 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Dan Midden

  stuur ze naar Syrië zodat ze daar berecht kan worden voor haar hulp aan IS. Waarom worden IS'ers minder gestraft dan SS'ers? Ze hebben toch dezelfde methodes gehanteerd, enkel werd IS niet zo groot waardoor ze het op niet dezelfde schaal konden uitvoeren. Dezelfde straffen lijken me hier gepast

 • Daniel Bamps

  haar nationaliteit in november 2017 afgenomen en desondanks nog altijd hier . . Wat een snelheid nu mag ze uitgewezen worden . Hoeveel jaren gaat het nog duren eer dat zal gebeuren.. Wie houdt dat zolang tegen ? Geens en kliek leveren duidelijk prima werk.

 • Mortelmans Jan

  Eindelijk wat goed nieuws,.....maar zover is het nog niet......Eerst zien!

 • Dirk Vregels

  Als zij omwille van haar terroristische activiteiten veroordeeld werd en hiervoor ook haar Belgische nationaliteit verloor waar zit dan het probleem met het ontnemen van die IS strijders hun Belgische nationaliteit? Of waren zij daar op basis van een zeer lange en aktieve all-in vakantie?

 • Jan Van Rompaey

  En nu echt uitvoeren, geen uitstel, geen uitvluchten.