“Zwarte vloed”, “bruine golf”: Franstalige pers vraagt zich af hoe het land bestuurd moet worden

Zwarte vloed, bruine golf, politieke tsunami... Op de dag na de verkiezingen vraagt de Franstalige pers zich af op welke manier het verdeelde land bestuurd zal moeten worden.
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Bijna de helft van de Vlaamse kiezers heeft gestemd voor een nationalistische (N-VA) of ultranationalistische en xenofobe partij (Vlaams Belang), stelt La Libre Belgique. "We zullen moeten proberen begrijpen waarom in een van de meest welvarende regio's van Europa de kiezers zich hebben gewend tot het - extremistische en racistische - Belang.”

Ook L'Echo doet een oproep om "de ogen te openen" en te proberen "de motivatie voor een extremistische stem te begrijpen". "We moeten, in het bijzonder bij de jeugd, deze extremistische ideeën droogleggen, en hun zinloosheid aantonen." Het is volgens de krant van groot belang dat het cordon sanitaire rond het Vlaams Belang standhoudt. "We horen, in het noorden van het land, stemmen opgaan om het (het cordon, nvdr) in vraag te stellen. Dat zou een tragische vergissing zijn." Een partij in aanraking laten komen met de macht, doet haar niet noodzakelijk achteruitgaan, aldus L'Echo.

Le Soir benadrukt dat het belangrijk is om de kiezers niet te stigmatiseren, maar hen te horen. Maar, vervolgt de krant, luisteren naar de kiezer van de extremistische partijen is nooit een vrijgeleide om degenen die de emotie en de woede van deze mensen uitbuiten, als fatsoenlijk te gaan beschouwen. "Het cordon sanitaire doorbreken? Regeren met het Belang? Dat zou neerkomen op een pact met het racisme dat deze partij met zich meedraagt en met de haatdragende uitlatingen van degenen die in haar naam het woord nemen".

“Wat willen onze Vlaamse landgenoten nu nog?”

La Dernière Heure vreest dat "het gewapend beton dat het cordon sanitaire leek te omringen, aan het afbrokkelen is". De krant spreekt over "Eén België, twee landen". Ook Sudpresse sluit zich daarbij aan en heeft het over "twee democratieën". Nadat ze al verschillende staatshervormingen en een "grote autonomie" bekwamen en de economische en politieke hefbomen van het land hebben gemonopoliseerd, "wat willen onze Vlaamse landgenoten nu nog", vraagt de krantengroep zich af.

"Hoe gaat het, rekening houdend met de groeiende kloof tussen de Vlamingen en de Franstaligen, nog mogelijk zijn om een federale regering te vormen", wil L'Avenir weten. "Hoe gaan de leiders van dit land het aan boord leggen om, in dezelfde institutionele ruimte, samen te leven, twee volkeren die dermate verschillen, elkaars tegengestelden zijn? " In het licht van een zodanig grote kloof wordt het aanhalen van de banden tussen de twee gemeenschappen de komende weken noodzakelijker dan ooit, voegt L'Echo daar aan toe.

La Libre roept op om voorzichtig, en niet overhaast tewerk te gaan. Eerst in de regio's verschillende meerderheden op de been brengen zonder aan de samenstelling van het federale niveau te denken, kan een lange politieke crisis veroorzaken. "Ideaal zou zijn om het tegenovergestelde te doen: eerst de federale regering vormen en vervolgens de regionale ploegen", schrijft de krant.
201 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Joris Lenaers

  Niet te geloven... mijn grootouders zijn vroeger in Wallonië gaan werken, dit omdat er weiniger werk was in Limburg. Er zijn altijd regio’s die het economisch minder doen. Eens Vlaanderen onafhankelijk is kunnen we misschien Limburg ook buitengooien??? België heeft altijd top gedraaid. N-VA krijgt veel stemmen en alles word in snel tempo duurder, oef wat een geluk .. dan zal de rest wel goed zitten.. oh neen ! De begrotingstekorten worden zelfs groter! Oh en niet te vergeten,

 • jan Meclot

  Beste Franstalige journalisten en politiekers, jullie zijn verwonderd en vragen zich af wat die in jullie ogen domme flamins willen, wel, 1, stopzetting van de transfers 2 afschaffing van de faciliteiten in de Vlaamse rand, In Vlaanderen spreekt men Nederlands en past men zich aan of anders hoepel op 3, confederalisme of totale splitsing, benieuwd wie er gaat janken en kruipen

 • ronny meuris

  Ik vraag mij af hoeveel vlamingen die hier reageren de "walen" ook echt kennen. Denken vlamingen echt dat Walen niet vooruit willen of het anders zien ? Gebrek aan keuze geeft dit resultaat. De oplossing ? Kieslijsten hetzelfde in heel het land tesamen met de afschaffing vd stemplicht . Pas dan ga je een eerlijk beeld krijgen.

 • Patrik De Weirdt

  De Waalse pers heeft geen commentaar te leveren over het Vlaamse stemgedrag. Ze zouden beter eens nagaan waarom de Waalse politici, na al die jaren, hun economie nog steeds niet op peil kunnen brengen. Ze zouden beter eens controleren waarom Wallonië jaarlijks miljarden steun nodig heeft uit Vlaanderen.

 • Rik Vang

  Je kan niet leven in een familie waar één partner eist dat de andere alle werk doet en daarna de inkomsten MOET overmaken zonder morren! Al helemaal niet als die partner verkiest om de volle werkdag op de rug liggend door te brengen, maar wel zacht wil liggen!