'Zwarte' Pieten verdwijnen ook in Vlaanderen

De Gezinsbond, de Vlaamse onderwijsnetten, producenten van kinderprogramma's, jeugdtheaters en speelgoedketen Dreamland hebben een 'Pietenpact' ondertekend, waarmee ze zich engageren voor een sinterklaasfeest zonder raciale stereotyperingen. De discussie over Zwarte Piet leidde de afgelopen jaren vaak tot heftige reacties, vooral in Nederland.

Het Pietenpact is een initiatief van het Vlaams-Nederlands Huis deBuren, een culturele organisatie die tot doel heeft de cultuur van de Lage Landen te promoten. De bedoeling van het pact is een oplossing te vinden voor het slepende Sinterklaasprobleem, door Piet te handhaven maar alle racistische verwijzingen te bannen.

Zwarte Piet blijft voor grote verdeeldheid zorgen in Vlaanderen en Nederland, maar talrijke voorbeelden tonen aan dat het anders kan, meent deBuren. De organisatie verwijst naar de roetpieten tijdens de Sinterklaasintocht in Antwerpen en in de film Ay Raymon!, de ongeschminkte Pieten van Nickelodeon en de gouden klimpieten van het Nederlandse warenhuis Bijenkorf.

"DeBuren is voorstander van levendig debat, maar op een bepaald moment wordt het tijd voor compromis en pragmatiek", klinkt het in een persbericht. "Met dit Pietenpact wil deBuren toewerken naar een constructieve en gedragen oplossing."

Het pact zet enkele duidelijke afspraken op een rij. "Het uitgangspunt is dat we Sinterklaas vieren zonder raciale stereotyperingen. Voor de rest is de invulling van het feest vrij: de Sint kiest lekker zelf of hij zonder of met pieten - roetveegpieten, regenboogpieten, ongeschminkte pieten - jong en oud komt verblijden."

De actie wordt ondersteund door BV's Bart Peeters, Hugo Matthysen en Stijn Coninx en kinderrechtencommissaris Bruno Vanobbergen. De bedoeling is dat zoveel mogelijk organisaties, bedrijven en scholen in Vlaanderen en Nederland het Pietenpact digitaal ondertekenen.