“Zonnepanelen op sociale woningen als kosten deels gerecupereerd mogen worden bij huurder”

BELGA
"Momenteel maakt de regelgeving het niet mogelijk om de investering in zonnepanelen te recupereren", zegt Björn Mallants, directeur van de Vereniging van Vlaamse Huisvestingsmaatschappijen (VVH). De VVH reageert hiermee op de berichtgeving zaterdag in De Standaard en Het Nieuwsblad over het ontbreken van zonnepanelen op sociale woningen. De Sociale Huisvestingsmaatschappijen (SHM's) roepen de Vlaamse regering op om dringend het "split-incentive" model voor investeringen in zonnepanelen en andere hernieuwbare energie mogelijk te maken.

De VVH stoort zich aan de teneur in de berichtgeving die suggereert dat de SHM's geen zonnepanelen zouden 'willen' leggen. "Het is door het ontbreken van het nodige regelgevende kader vanuit de Vlaamse overheid dat minstens 20.000 gezinnen in sociaal wonen nog geen zonnepanelen hebben", aldus de VVH in een persmededeling zaterdagmiddag.

De VVH lanceerde naar eigen zeggen begin 2016 het "split-incentive"-model om investeringen in zonnepanelen mogelijk te maken. Concreet wordt de investering betaald door een deel van de bespaarde energiekost. Hierdoor is de operatie niet verlieslatend voor de SHM. Wat overblijft is winst voor de huurder. "Dit is een 'triple win systeem', omdat het winst is voor huurder, verhuurder en de hele samenleving in de vorm van duurzaamheid", zegt Björn Mallants.

Minstens 20.000 woningen zouden volgens VVH makkelijk binnen het jaar uitgerust kunnen worden met zonnepanelen. VVH zegt dit bepleit te hebben op de kabinetten van ministers van Wonen Liesbet Homans (N-VA) en van Energie Bart Tommelein (Open Vld). "Het split-incentive idee is meegenomen in de klimaatresolutie van het Vlaamse parlement en staat al twee jaar in de beleidsbrief van de minister van Wonen", aldus de VHH.
27 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • joannes Roderigas

  waarom moet dit? hetgeen de panelen opbrengen komt in mindering van de verbruikte stroom, men wil enkel veel aan verdienen.

 • rik lagrou

  in brussel heeft men wel geld om een goed dak gaten in te boren om metalen sierdak op te plaatsen zelfs de werkmannen begrijpen niet waarom die architect zo zotte kosten doet op sociale woontorens in plaats zonnepanelen!

 • JAN krommentak

  Onnozelaars dit zijn normaal de sociaal zwaksten onder ons en men wil hen zonnepanelen aanrekenen ? zonnepanelen worden door Tommelein gepromoot om de Vlaamse energie doelstelling te halen wel dat zij dan zelf bijspringen !

 • Arthur Houben

  Dit lijkt wel op samusocial: het bestelen van de armsten om hen te helpen, he stommelein, wat brengt het hem op?

 • Arthur Houben

  Dat Sociale Huisvestingsmaatschappijen dat maar betalen van al de subsidies die ze trekken voor de verspilling tijdens renovaties,oa een keuken van 3 jaar oud vervangen voor subsidies door onderaannemers die met Poolse arbeiders werken,homans jaagt bejaarden uit hun soc.woningen en doet betalen voor onderbezetting en de armste huurders gaan ze nu pluimen door ongewilde zonnepanelen en wie ze niet wil?!