"Zonder de PS waren we verder gegaan in controle van Samusocial"

Brigitte Grouwels (CD&V) tijdens haar hoorzitting in de parlementaire onderzoekscommissie.
photo_news Brigitte Grouwels (CD&V) tijdens haar hoorzitting in de parlementaire onderzoekscommissie.
"De PS had een diffuse houding tegenover Samusocial". Met die stelling ging Brigitte Grouwels (CD&V), als collegelid van 2004 tot 2009 mee bevoegd voor het daklozenbeleid, in tegen de stelling van andere fracties dat de PS als één man achter de vzw stond. Maar ze erkende dat zij en haar toenmalige collega Evelyn Huytebroeck binnen de GGC verder hadden willen gaan in de transparantie bij Samusocial.

Tijdens haar hoorzitting vanmiddag in de parlementaire onderzoekscommissie Samusocial zei Grouwels dat er binnen de Franstalige socialisten enerzijds een strekking was die zich ook vragen stelde bij de gang van zaken binnen Samusocial en een gewestelijke controle genegen was. Zo schaarde toenmalig minister-president Charles Picqué zich volmondig achter de beslissing om aan de Inspectie Financiën een rapport te vragen. Anderzijds was er een stroming binnen de partij die zich steevast verzette tegen een externe controle op Samusocial. Die stroming had volgens Grouwels ook aanhang op het kabinet van de minister-president.

Mayeur
"Het is in elk geval duidelijk dat Mayeur en Peraïta het kabinet van de minister-president gebruikten om druk uit te oefenen en zich te verzetten tegen voorstellen van de bevoegde GGC-Collegeleden, die hen niet zinden", besloot Grouwels. "Wij - Grouwels en Huytebroeck - hadden veel verder willen gaan, maar elke poging om meer transparantie werd onmiddellijk afgeblokt door Mayeur, Peraïta of desnoods door het kabinet van de minister-president", benadrukte ze.

De Brusselse burgemeester Ivan Mayeur heeft volgens Grouwels druk uitgeoefend.
photo_news De Brusselse burgemeester Ivan Mayeur heeft volgens Grouwels druk uitgeoefend.

Samusocial gedroeg zich als een monopolist die andere organisaties het licht in de ogen niet gunde. Voor een deel was dat volgens Grouwels te verklaren doordat federaal staatssecretaris Maggie De Block en Fedasil beroep deden op Samusocial voor de opvang van daklozen en asielzoekers. "Dat verlichtte vanaf eind 2011 de druk op de Brusselse winteropvang. Keerzijde van de medaille was dat Samusocial nu echt een quasi-monopolist inzake daklozenopvang werd, iets waar de vzw trouwens al jaren van droomde", aldus de oud-CD&V-minister.

Prefinanciering
Ze wees er ook op dat de GGC in een zwakkere onderhandelingsprocedure geplaatst werd door het systeem van prefinanciering. Het OCMW van Brussel-Stad prefinancierde de winteropvang, wat door Samusocial werd terugbetaald na ontvangst van de subsidies van de GGC. Het systeem werd beëindigd vanaf de winteropvang 2014-2015.

Ook Grouwels verwees naar het duo Yvan Mayeur/Pascale Peraïta als belangrijke factor voor de slechte relatie tussen Samusocial en de bevoegde kabinetten van de GGC, wat leidde tot moeilijke discussies. Dat stopte toen eind 2013 een nieuwe tweekoppige directie aantrad, die een heel andere leiderschapsstijl hanteerde en veel meer openheid toonde.

Salaris Peraïta
Brigitte Grouwels kwam ook terug op het zeer hoge salaris van directrice Pascale Peraïta. Ze bleek betaald te worden op het niveau van directeur volgens de barema's van de GGC, rekening houdend met haar anciënniteit. Op GGC-niveau werd ze dus betaald volgens de gangbare barema's. "Indien Pascale Peraïta een hoger salaris kreeg, kwam dit door toedoen van andere subsidiërende overheden of geldbronnen. Mogelijks was er hier sprake van dubbele financiering". Die dubbele financiering kon overigens niet onderzocht worden door de Inspectie Financiën in het rapport van 2013.


Brigitte Grouwels onthulde vandaag dat Pascale Peraïta op het niveau van een directeur betaald werd.
photo_news Brigitte Grouwels onthulde vandaag dat Pascale Peraïta op het niveau van een directeur betaald werd.1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • ANTONIO POL

    Als PS bij de volgende verkiezingen nog stemmen halen...