"Zo'n 115 kinderen van Belgische jihadisten zitten in Syrië en Irak"

Photo News
Ongeveer 115 kinderen van Belgische jihadi's jonger dan 12 jaar zouden zich momenteel in Syrië en Irak bevinden. Dat antwoordde minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) op een vraag van cdH-parlementslid Georges Dallemagne, bericht La Libre Belgique.

De kinderen zijn allen jonger dan twaalf en de meerderheid van hen is jonger dan zes jaar. De Belgische overheid heeft volgens de minister van Binnenlandse Zaken geen weet van "gevallen van minderjarigen die betrokken zouden zijn bij gewelddaden", maar de meeste kinderen zijn wel "blootgesteld aan geweld en mogelijk ook aan indoctrinatie". De situatie is potentieel veel problematischer voor kinderen die vanaf hun zesde getraind zijn door IS als zogenaamde 'welpen van het kalifaat', en voor jongeren die ginder meerderjarig werden.

Sommige kinderen werden meegenomen naar het oorlogsgebied door hun ouders, andere zijn ginds geboren, vaak als kinderen van Belgische jihadi's die omkwamen. Zo weet La Libre dat een van die ter plaatse gedode Belgen twee kinderen naliet, van wie een van een Syrische moeder. De kinderen hebben automatisch recht op de Belgische nationaliteit omdat de vader zelf in België geboren was.

Volgens Jambon "volgen het jeugdparket en de agentschappen jongerenwelzijn van de gemeenschappen alle minderjarigen op die terugkeren uit Syrië en Irak". "Indien nodig kunnen de Local Task Forces (LTF) en de Lokale Integrale Veiligheidscellen (LIVC) hen ook opvolgen."
120 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Bob(Robert) Bruyland

  90%van die bende is maar 1/4belg ,,buiten Ocmw en leefloon hebben die geen band met België,de kinderen hebben België nog niet"beleeft",laat staan de gebruiken.laat ze naar Rusland gaan.

 • Jan Boden

  Kinderen zijn het probleem van hun ouders, niet van ons.

 • Johan Emmers

  @Diane Bernaerts: het is net door mensen die zoals u goedhartig maar o zo naïef zijn dat wij in België zitten met een gigantisch vreemdelingenprobleem. U wil de rotte appel in de fruitmand leggen tegen beter weten in...

 • Erwin Troniseck

  Laat men eerst zorgen dat kansarme gezinnen en ouderen van hier het beter hebben.

 • vanaeken jokke

  Die populisten Eddy Vandeweyer zijn aan't opruimen waarvoor de trado regeringen al 25 jaar hun kop in't zand steken.De linkse propaganda dat wij het OCMW van gans de wereld moeten spelen.En als we dat niet doen dan worden we bezien als racisten.SPA naar de kiesdrempel en groen gaat achterna opgeruimd die ellende.