"Zo'n 115 kinderen van Belgische jihadisten zitten in Syrië en Irak"

Photo News
Ongeveer 115 kinderen van Belgische jihadi's jonger dan 12 jaar zouden zich momenteel in Syrië en Irak bevinden. Dat antwoordde minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) op een vraag van cdH-parlementslid Georges Dallemagne, bericht La Libre Belgique.

De kinderen zijn allen jonger dan twaalf en de meerderheid van hen is jonger dan zes jaar. De Belgische overheid heeft volgens de minister van Binnenlandse Zaken geen weet van "gevallen van minderjarigen die betrokken zouden zijn bij gewelddaden", maar de meeste kinderen zijn wel "blootgesteld aan geweld en mogelijk ook aan indoctrinatie". De situatie is potentieel veel problematischer voor kinderen die vanaf hun zesde getraind zijn door IS als zogenaamde 'welpen van het kalifaat', en voor jongeren die ginder meerderjarig werden.

Sommige kinderen werden meegenomen naar het oorlogsgebied door hun ouders, andere zijn ginds geboren, vaak als kinderen van Belgische jihadi's die omkwamen. Zo weet La Libre dat een van die ter plaatse gedode Belgen twee kinderen naliet, van wie een van een Syrische moeder. De kinderen hebben automatisch recht op de Belgische nationaliteit omdat de vader zelf in België geboren was.

Volgens Jambon "volgen het jeugdparket en de agentschappen jongerenwelzijn van de gemeenschappen alle minderjarigen op die terugkeren uit Syrië en Irak". "Indien nodig kunnen de Local Task Forces (LTF) en de Lokale Integrale Veiligheidscellen (LIVC) hen ook opvolgen."
123 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Bob(Robert) Bruyland

  90%van die bende is maar 1/4belg ,,buiten Ocmw en leefloon hebben die geen band met België,de kinderen hebben België nog niet"beleeft",laat staan de gebruiken.laat ze naar Rusland gaan.

 • Manten Kalle

  Laat ze ginder maar.

 • Jan Boden

  Kinderen zijn het probleem van hun ouders, niet van ons.

 • Johan Emmers

  @Diane Bernaerts: het is net door mensen die zoals u goedhartig maar o zo naïef zijn dat wij in België zitten met een gigantisch vreemdelingenprobleem. U wil de rotte appel in de fruitmand leggen tegen beter weten in...

 • Erwin Troniseck

  Laat men eerst zorgen dat kansarme gezinnen en ouderen van hier het beter hebben.