"Zelfregulering alleen is niet voldoende in strijd tegen discriminatie op huurmarkt"

BELGA
De sector van de private huurmarkt kan zelf een belangrijke bijdrage leveren aan de strijd tegen discriminatie, maar zelfregulering alleen is daarbij niet voldoende. Dat blijkt uit een onderzoek dat het Steunpunt Wonen heeft uitgevoerd in opdracht van Vlaams minister van Wonen Liesbeth Homans (N-VA).

De private huurmarkt in Vlaanderen wordt nog steeds geconfronteerd met het probleem van discriminatie. Op vraag van minister Homans heeft het Steunpunt Wonen onderzocht of (en hoe) zelfregulering vanuit de sector kan helpen in de strijd tegen discriminatie.

Vier stappen

Uit het onderzoek blijkt dat er vier stappen nodig zijn voor een succesvol antidiscriminatiebeleid met zelfregulering op de private huurmarkt. Zo zijn er in een eerste stap duidelijke regels nodig. Vervolgens zijn er maatregelen nodig die ervoor zorgen dat de regels nageleefd worden. Daarbij is er een onderscheid tussen maatregelen die gericht zijn op 'overtuigen' (stap 2) of 'afschrikken' (stap 3). Als sleutel op de deur (stap 4) is er een metatoezicht op de voorgaande stappen nodig, zeg maar een controle op de controle.

Verhuurders willen geen discriminatietesten 

Volgens de onderzoekers levert een mix van overtuigen en afschrikken, dus stappen 2 en 3, de beste resultaten op qua zelfregulering. Maar daar wringt meteen het schoentje. Terwijl huurders en experts hameren op het versterken van afschrikkingsmaatregelen, inclusief bestraffing van overtredingen (stap 2), geloven verhuurders en eigenaars meer in bijkomend informeren en sensibiliseren (stap 3). Ook de discussie over het inzetten van discriminatietesten verloopt grosso modo over dezelfde breuklijn. Huurders en experts geloven in het nut van dergelijke testen, maar aan de 'aanbodzijde' ontbreekt het draagvlak daarvoor.

Volgens de onderzoekers kan de sector zeker "een belangrijke bijdrage leveren in de strijd tegen discriminatie". "Toch kan de inzet van de sector zelf niet toereikend zijn en kan de strijd tegen discriminatie op de private huurmarkt niet volledig aan de sector worden overgelaten", klinkt het. Dat komt volgens de onderzoekers in de eerste plaats door de "geringe organisatiegraad" op de private huurmarkt. Daardoor blijft samenwerking met externen nodig.

De onderzoekers stellen voor om een "breed overlegcomité" op te richten waarin alle betrokken actoren op zoek kunnen gaan naar een eventuele consensus.

Met het onderzoek willen de onderzoekers naar eigen zeggen ook de nodige input geven bij het opstellen van het actieplan 'Vlaams discriminatiebeleid op de private huurmarkt', of toch voor wat de mogelijkheden van zelfregulering betreft. 

Onderscheid 

Homans benadrukt dat op het vlak van discriminatie het eerst en vooral belangrijk is om een onderscheid te maken tussen verboden discriminatie, bijvoorbeeld op basis van raciale kenmerken, "die zeker bestaat en die we niet mogen tolereren", en legitieme selectie door verhuurders, bijvoorbeeld op basis van de financiële draagkracht of solvabiliteit van de huurder. Zo kunnen huurders het gevoel hebben gediscrimineerd te worden, terwijl er sprake is van legitieme selectie.

"Het standpunt van de minister is duidelijk. Zij is voor zelfregulering en is niet van plan om met valse cv's een heksenjacht te organiseren in de sector van de private huurmarkt. We hebben die verhuurders nodig en willen niet de indruk wekken dat elke verhuurder discrimineert of racistisch is", zegt haar woordvoerder.

Vlaams minister van Wonen Liesbeth Homans (N-VA).
Photo News Vlaams minister van Wonen Liesbeth Homans (N-VA).37 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Rachida ouamari

  Weeral een duur onderzoek in de prullenmand gegooid door een koppige minister.

 • Piet van Helsing

  Ik stel, politiek correct, voor dat verhuur en verkoop van woningen aan "witte" personen voortaan verboden wordt.

 • RENE LENAERTS

  Eigendomsrecht is ook het recht om huurders zelf te kiezen. Want wat schijnbaar discriminatie lijkt is dikwijls onzekerheid omtrent de geschiktheid van de kandidaat huurder. Wie geen huisjesmelker is wil zijn huurgeld op tijd en zijn woning niet gesloopt.

 • Chris Deckers

  Als eigenaar/verhuurder ben je in werkelijkheid de financier, werkman en advocaat van de overheid. Alles gratis. Je bouwt volgens hun en niet jouw eisen, je hoest btw op, je verhuurt aan wie HUN voorkeur heeft, niet de jouwe, bij wanbetaling of beschadiging betaal JIJ de procedure en draai JIJ op voor de herstellingen want anders verklaren ZIJ het onverhuurbaar. Als alle verhuurpanden eens 6 maand niet te huur werden gezet, zou men in de wereld weten wat er mis is met onze verhuurdictatuur.

 • ronny cuypers

  En zoals gewoonlijk gaan politici de gevolgen aanpakken, en niet de oorzaak. Verhuurders zijn kieskeurig omdat ze hun eigendom ter beschikking stellen van een ander. Garandeer een vlotte en onvoorwaardelijke vergoeding bij wangedrag of wanbetaling van de huurder en er zal veel discriminatie verdwijnen.