"Ze zijn niet tot het uiterste gegaan in het dossier over het netwerk rond Marc Dutroux”

Marc Dutroux in 1996.
Belga Marc Dutroux in 1996.
In het dossier Dutroux-bis, waarin werd gezocht naar de vermeende netwerken rond Marc Dutroux, zijn veel pistes niet uitgespit. Dat zegt Michel Bourlet, de voormalige procureur verantwoordelijk voor het dossier, in La Dernière Heure. Volgens hem had er "meer in gezeten", vooral wat betreft de piste rond de uitbater van het vroegere Blankenbergse Hotel Brazil en niet-geïdentificeerde DNA-sporen.

"In 2000 vertelt onderzoeksrechter (Jacques, red.) Langlois mij over microsporen en duizenden haren gevonden in de geheime kelder (in het huis van Dutroux, red.) in Marcinelle en in de witte Renault Trafic van Dutroux", zegt Bourlet. "Hij weigerde ze te analyseren. Er waren nog 28 onbekende DNA-sporen, waarvan twee van vrouwelijke genetische profielen. Ze hadden vergeleken moeten worden met het DNA van de verdachten."

Er werd ook een niet-geïdentificeerd mannelijk DNA-spoor aangetroffen in de geheime kelder, herinnert de ex-magistraat zich. "Niet gevonden in een haar, maar wel in microsporen (speeksel, bloed, sperma, tranen, zweet) op de binnenmuur van de kelder en gemengd met het DNA van Julie Lejeune."
Een hele hoop verdenkingen wezen naar Niccolo Mazzara, Marcel Marchal en Michel Piro, aldus Bourlet. Dat het dossier na zijn pensioen zonder vervolg werd gesloten, geeft hem geen "gerust geweten", zegt hij.

Michel Bourlet, foto uit 2010.
belga Michel Bourlet, foto uit 2010.

Met name de piste van Marcel Marchal had mogelijk iets kunnen opleveren. "Marchal, dat is de kerel van 'Brazil', een hoerenbar in Blankenberge. Hij werd verdacht van mensensmokkel. We hebben zijn naam gevonden in de agenda van Marc Dutroux. Zijn bar was dicht bij het casino waar An en Eefje gezien zijn. Een buurman zegt zelfs dat hij de twee jonge meisjes samen met Dutroux voor de bar heeft gezien, rond middernacht op de avond van hun verdwijning. Waarom is men Marchal niet in Brazilië gaan zoeken om zijn DNA af te nemen en het te vergelijken met de 28 onbekende DNA-stalen van het dossier bis?"

Marc Dutroux in 2001.
BELGA Marc Dutroux in 2001.16 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Jan Delafontaine

  En Elio Di Rupo? Die werd lekker premier.

 • Jef Van De Plas

  Dat weet heel Belgie, en waarom staat dit artikel dan stoemelings ergens verloren tussen Starbucks artikel en de lengte van de nieuwe de Mini ? Zou vooraan met een grote kop moeten staan en alle onderzoeksjournalisten ( als die nog bestaan) zouden er op moeten gezet worden. Dat zijn taken voor de pers , nu is de helft van de tijd die stomme Kim Kardashian of die Pommeline veelventer in de belangstelliing

 • Lisette Theunis

  Idem het onderzoek naar de ware toedracht van bende van Nijvel. Sommige zaken kunnen eenmaal het daglicht niet verdragen en sterven een stille dood.

 • rudy poelmans

  Er wordt meer geld in camera's gestoken dan in het Belgisch schandaal.

 • joannes Roderigas

  en terecht er waren zeker meerdere die mee speelden maar niet over de tong mochten komen en zo heeft men die zaak verziekt.