"Ze is de pedalen kwijt, duidelijk dat we van Schauvliege niets meer moeten verwachten”

Joris Vandenbroucke.
BELGA Joris Vandenbroucke.
"Het is duidelijk dat minister Schauvliege heeft gelogen en we mogen ook concluderen dat we van haar niets meer moeten verwachten op het vlak van klimaatbeleid." Dat zegt sp.a-fractieleider Joris Vandenbroucke in een reactie op de omstreden uitspraken van minister Schauvliege over de klimaatbetogingen. Aandringen op het ontslag van Schauvliege doet sp.a voorlopig niet.

CD&V-minister Schauvliege zit in het oog van de storm naar aanleiding van een aantal uitspraken die ze gedaan heeft over de klimaatmarsen en de spijbelacties op donderdag. Zo zei ze dat de protesten deels opgezet zijn en dat er sprake is van een wraakactie. 

Ze verwees in haar uitspraken ook naar informatie van de Staatsveiligheid. Maar dinsdag trok ze die uitspraak over de Staatsveiligheid in en moest ze toegeven dat ze geen contact heeft gehad met de Staatsveiligheid.

"Het is duidelijk dat minister Schauvliege gelogen heeft", reageert sp.a-fractieleider Joris Vandenbroucke. "Ze zegt dat ze zich vergaloppeerd heeft, maar vergalopperen is hier een eufemisme voor liegen. Ze heeft gezwaaid met info van de Staatsveiligheid zonder dat ze contact heeft gehad met de Staatsveiligheid."

Geen eis voor ontslag

Volgens Vandenbroucke is het duidelijk dat Schauvliege "de pedalen kwijt" is. Toch eist sp.a nog niet dat Schauvliege ontslag neemt. "In het licht van de nakende verkiezingen, weet ik niet of het uitmaakt of ze minister blijft. Wat wel pijnlijk duidelijk is, is dat we van deze minister niets meer moeten verwachten op het vlak van klimaatbeleid."

Volgens Vandenbroucke heeft het parlement trouwens al het laken naar zich toe getrokken door afgelopen woensdag unaniem te beslissen om verder te gaan met de eerder goedgekeurde klimaatresolutie en die resolutie te laten doorrekenen door het Planbureau. 
15 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • LUC VAN DER VEKEN

  Hebben die van de SPA geen andere zorgen dan iemand uit de stoel te duwen? Zouden die zich niet beter bezighouden om HUN IMAGO terug proberen op te krikken? En ja, Mr. Jan Boden: bij den SPA kennen ze zelfs geen pedalen! Die slaan tegenwoordig met armen en benen op een fiets zonder pedalen en met een los stuur!

 • Jan Boden

  Bij de Sp.a hangen er zelfs al geen pedalen meer aan.

 • Guido VERCAUTEREN

  t'Is een braaf meisje,maar middelmaat zoals al onze beleidsvoerders.. Recht jullie rug toppers!!

 • GERARD DE PELECIJN

  Voor ons part mogen ze allemaal opstappen!

 • anna vandenberg

  Weer ene die het licht gezien heeft, welke oplossing durft hij voorstellen die werkelijk iets bijdragen tot een betere luchtkwaliteit. Een autoloze zondag per maand, de vliegreizen duurder maken en treinreizen goedkoper. Een BEN woning en elektrische wagen kan de man die met een schoofzakske gaat werken zich niet betalen, ook geen dure warmtepomp of zonnepanelen om zijn huis te verwarmen. Warmte netten moeten aangesloten worden op bedrijven maar die gaan ze sluiten.