"Zakenman die overhoop lag met VDB bestelde ontvoering”

Dertig jaar na feiten spreekt advocaat van Patrick Haemers

De bendeleider Patrick Haemers in 1993.
Photo News De bendeleider Patrick Haemers in 1993.
Maandag is het dertig jaar geleden dat de bende van Patrick Haemers ex-premier Paul Vanden Boeyenants ontvoerde. “Haemers vertrouwde me destijds toe dat hij op zijn proces zou verklappen wie hem de opdracht had gegeven. Een zakenman die met VDB in de clinch lag”, zegt Etienne Delhuvenne (67), meer dan tien jaar de advocaat van Le Grand Blond.

De topgangster met zijn blauwe ogen stierf op 14 mei 1993 in de cel, verhangen aan een radiator van 130 cm hoog. “Zelfmoord of niet: daardoor is er nooit een naam genoemd”, zegt Delhuvenne in een interview met de Franstalige krant ‘La Dernière Heure’. Volgens de advocaat heeft Haemers tegenover hem altijd volgehouden dat hij VDB op bestelling ontvoerde. Hij kreeg een voorschot van 5 miljoen Belgische frank (125.000 euro, red.) op een rekening in Zuid-Amerika. De opdrachtgever was een zakenman die een probleem had met VDB. Volgens de advocaat leverde hij de speurders ook de bewijzen van die rekening. “Er stond 10 miljoen op die rekening: vijf miljoen voorschot en vijf miljoen van het losgeld. Maar daar is nooit meer over gesproken.”

Delhuvenne kent naar eigen zeggen de naam van de opdrachtgever, maar wil die niet publiek maken.

Paul Vanden Boeynants
Paul Vanden Boeynants

“Haemers wilde de naam gebruiken om vrijgesproken te worden op zijn proces. Hij zou het in de beschuldigdenbox vertellen.” Door zijn dood kwam het er nooit van. Delhuvenne onthult nu na al die jaren dat het vader Achiel Haemers was die destijds 1 miljoen Belgische frank betaalde om Patrick te laten ontsnappen uit de gevangenis van Sint-Gillis. Uiteindelijk waren het Murat Kaplan en twee leden van de Bende Haemers die ontsnapten in zijn plaats. “Patrick Haemers had een plan: in grote weelde leven in Punta Del Duoblo, Uruguay. Hij sprak me over een plek aan de kust met ongeziene luxe. Hij had het onder andere over gouden kranen.”

Patrick Haemers stierf op 14 mei 1993, verhangen aan een radiator.
Photo News Patrick Haemers stierf op 14 mei 1993, verhangen aan een radiator.13 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Maurice Berden

  Giovanni Van Dyk, ik ben 40 jaar bij de politie werkzaam geweest en meermaals verhangingen gezien aan een radiatorknop of deurklink !!! Ik zal zeker niet zeggen dat het geen zelfmoord was van Haemers.

 • didier de coster

  zou die radiator aan de plafond hebben gehangen ??? komaan hé mensen , die is gewoon vermoord in zijn cel omdat hij zou spreken

 • luc De Wolf

  Een voormalig directeur die ter plaatse is geweest vertelde me ooit dat de heer Haemers zich heeft verhangen aan het raam en helemaal niet aan de radiator.

 • André Christiaens

  Haemers is vermoord in zijn cel om niet te kunnen spreken op zijn proces, wie was/waren de opdracht gevers, indien er wel iemand was maar blijkbaar wel. Er is nooit een foto verschenen op TV of in de krant van zijn ophanging in zijn cel, bij de minste voorval is de media aanwezig om foto's te maken en toen niet.

 • RENE LENAERTS

  Die "zakenman" was VDB zelf. Het is handig dat bij de ontvoering naar een vakantiebestemming een pijp en een schoen achterblijven aan de deur en dat de miljoenen losgeld als witwasoperatie kunnen dienen.Als je als ontvoerde bij je vrijlating dan niet eens onmiddellijk naar de politie stapt maar naar je lief. Zijn er n ganzen om aan wijs te maken dat het om wraak zou gaan?