“Yogasnuivers tegen cruiseschepen”: Antwerpse activisten kiezen voor protest met yogamatjes

Laenen
De burgerbeweging die vervuilende cruiseschepen van de Antwerpse oevers wil weren, steekt een tandje bij in het verzet. De volgende cruise die aanlegt in Antwerpen mag zich verwachten aan een groep manifestanten gewapend … met yogamatten.

Eerst probeerden ze het met een petitie die al door vijftienduizend Antwerpenaren werd ondertekend. Daarna trokken ze naar de gemeenteraad waar ze naar eigen zeggen weggehoond werden en bespot.

“Het was vooral de N-VA-fractie die als een joelende bende hyena’s met z’n twintigen een zwak dier aanvielen.” Initiatiefnemer Kees Meerman was eerst diep verontwaardigd, maar hij geeft niet op. Onder de naam ‘Yogasnuivers tegen cruiseschepen’ roept hij op om op 11 augustus te protesteren tegen de komst van het eerstvolgende cruiseschip, de 219 meter lange Balmoral van rederij Fred. Olsen Cruiselines. 

Mondkapje

De manifestatie moet vreedzaam verlopen. “We gaan niet roepen of saboteren”, klinkt het. “Geef op een positieve, vreedzame manier uiting aan je onvrede over de vervuiling die cruiseschepen creëren middenin de Lage Emissie Zone van Antwerpen. Kom mee een uurtje yoga doen. Het wordt leuk, gezellig en geeft ons de kans om onze onvrede over de luchtkwaliteit in Antwerpen te uiten.”

Deelnemers worden gevraagd een yogamat, gehoorbescherming en een mondkapje mee te brengen, “om duidelijk te maken waarom we daar staan”. Kees Meerman heeft bij het stadsbestuur een aanvraag ingediend voor de manifestatie. Uiteindelijk is het de burgemeester die over de toelating beslist. 
10 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • ronny vermeulen

  Het regeringsbeleid in Antwerpen, maar ook over gans België staat haaks op elkaar

 • vanaeken jokke

  Al zo groen achter zijn oren als Almaci 15000 handtekeningen van 522.000 zal den Hollander ook een groot draagvlak vinden.

 • raf peeters

  Een reportage vorige weel op ARD over de haven van Hamburg toonde aan wat zo'n cruise schip de lucht inblaast.Bewoners getuigden en lieten hun woning zien. Een raam openzetten onmogelijk tenzij je alles zwart van 't roet wou binnen.De buitenramen uit witte pvc waren na bezoek van zo'n bengel niet wit maar grijs tot zwart,ter illustratie veegde men even over de ramen,gewoon schande.Als je bedenk dat 13ton/uur de lucht ingaat aan zware stookolie,en dan maar milieunormen opleggen aan de auto

 • Erika Kallens

  Het ware gezicht van de LEZ in antwerpen,als ge maar genoeg betaald wordt de meest vervuilende auto ineens de "groenste"!! Ook voor zeer vervuilende schepen,als het maar opbrengt,hé!!

 • ingrid grieten

  Zal mij benieuwen hoeveel van die 15.000 ondertekenaars zullen komen opdagen om zichzelf voor schut te zetten. Die Kees Meerman doet dit enkel en alleen om zijn eigen zangcarriere wat bekendheid te geven en heus niet voor milieuredenen.