"Woordbreuk": bonden woest op werkgevers en regering om afspraken rond brugpensioen

ACV-voorzitter Marc Leemans.
BELGA ACV-voorzitter Marc Leemans.
De vakbonden tillen erg zwaar aan de plannen van de regering om het brugpensioen te verstrengen. Ze beschuldigen zowel de regering als de werkgevers van "woordbreuk" en waarschuwen dat dit het nakend interprofessioneel overleg ernstig kan schaden. "Dit gaat een zware schaduw over het interprofessioneel overleg werpen", aldus ACV-voorzitter Marc Leemans.

In het kader van de arbeidsdeal wil de regering de toegang tot SWT - het vroegere brugpensioen - beperken. Zo zal de loopbaanvoorwaarde voor de algemene SWT-regeling worden opgetrokken van 40 naar 41 jaar, voor de mannen al vanaf volgend jaar en voor de vrouwen vanaf 2025. SWT voor bedrijven in moeilijkheden of bij herstructureringen kan vanaf 2019 nog slechts vanaf 59 jaar, in 2020 vanaf 60 jaar. 

Maar volgens de vakbonden breekt de regering daarmee in in een sociaal akkoord uit 2014. Dat liet de sociale partners toe onder bepaalde voorwaarden te kunnen afwijken van die instapleeftijden, en zelf een eigen tijdspad uit te werken. Premier Charles Michel sprak naar aanleiding van dat sociaal akkoord toen zelfs over de sociale vrede die "onder de kerstboom" lag. 

"Kun je nog rekenen op een regering die lacht met de waarden van een akkoord?"

Marc Leemans

Woordbreuk

Op een beheerscomité van de RVA gaven de bonden het KB dat de toegang tot SWT moet beperken een negatief advies, terwijl de werkgevers enkel akte namen.  In een gezamenlijke mededeling spreken ACV, ABVV en ACLVB van "woordbreuk" door regering en werkgevers. De regering breekt haar woord door het akkoord uit 2014 niet langer te respecteren, "en de werkgevers kijken met gekruiste armen toe", klinkt het bij de vakbonden.

"Dit gaat over de fundamenten van het sociaal overleg. Een akkoord veronderstelt dat iedereen dit verdedigt. Dit ligt ons zwaar op de maag", klinkt het bij de christelijke vakbond.

Waarschuwing

De vakbonden waarschuwen zelfs dat indien de gemaakte afspraken niet worden gerespecteerd, dit de interprofessionele onderhandelingen voor 2019-2020 ernstig dreigt te schaden. "Dit gaat een zware schaduw over het interprofessioneel overleg werpen, sowieso", aldus ACV-voorzitter Marc Leemans. "Kun je nog onderhandelen met een partij als je niet langer zeker bent hoe lang hun woord geldig blijft", sneert hij naar de werkgeversorganisaties. "En kun je nog rekenen op een regering die lacht met de waarden van een akkoord?"

Leemans waarschuwt voor het "risicogedrag" dat werkgevers en regering vertonen. Het is volgens hem niet van die aard is om andere partijen die aan tafel moeten zitten bij het sociaal overleg, te overtuigen om aan tafel te komen zitten.

Ook de socialistische vakbond is kwaad. "Het sociaal overleg wordt niet gerespecteerd", vindt federaal secretaris Raf De Weerdt. "Dit zorgt voor een kink in de kabel bij het interprofessioneel overleg."

Door het eenzijdig opleggen van een instapleeftijd voor SWT van 59 jaar in 2019 voor bedrijven in moeilijkheden, doet de regering de deur dicht voor enkele duizenden mensen, aldus nog Leemans. Die zullen in de werkloosheid belanden.

De vakbonden kwamen al een paar keer op straat tegen de pensioenhervormingen.
Klaas De Scheirder De vakbonden kwamen al een paar keer op straat tegen de pensioenhervormingen.34 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Tom Faes

  Doe er iets aan ! Een algemene staking niet voor een paar uur maar voor een week ! Wedden dat na drie dagen deze regering breekt ? Drie dagen na mekaar en de wever en co zullen hun biezen pakken .

 • raymond van der craen

  Het hele onrechtvaardige aan dit bruppensioen is dat hele generaties op 50 of 52 hun actieve loopbaan hebben verlaten en pensioenrechten blijven opbouwen tot hun 65ste. Uiteindelijk gaan die bruggepensioneerden later een veel groter pensioen ontvangen na amper 30 jaar gewerkt te hebben dan iemand die met vervroegd pensioen gaat na 42 actieve jaren! Afschaffen die handel!

 • Hilde Peeters

  Iedereen.klaagt over de vakbond en brugpensioen maar de meeste zullen wel gaan als ze kunnen. Denk aan de manier hoe we werken veel is gekomen.door mensen die vroeger op straat kwamen.Degene die klagen werken die wel zij worden door wie betaald enoeten geen stempeltje meer halen elke dag

 • Jan Vannuffelen

  Brugpensioen is een mislukt gedrocht van vroeger dat Belgie al massa's geld heeft gekost .

 • Karel Van Geel

  De vakbonden zijn het failliet van dit land. Wanneer men ziet dat enkele vakbondsmaffiosi het land telkens plat leggen en tienduizende werkwilligen het recht op arbeid ontzeggen door allerlei wilde acties is dat misdadig want het is op het einde van de rit dat de belastingbetaler kan op draaien voor de economische schade.