‘Winkelhieren’ verkozen tot woord van het jaar

Het woord van het jaar is 'winkelhieren': bij lokale bedrijven en winkels kopen.
Van Dale Uitgevers Het woord van het jaar is 'winkelhieren': bij lokale bedrijven en winkels kopen.
‘Winkelhieren’ is verkozen tot Woord van het Jaar. Dat heeft Van Dale deze ochtend bekendgemaakt. Winkelhieren wil zoveel zeggen als bij lokale bedrijven en winkels kopen.

Het publiek kon het voorbije jaar zoals gewoonlijk nieuwe woorden insturen die kans maakten op de titel van het Woord van het Jaar 2019. Van Dale distilleerde 19 genomineerden uit de inzendingen. Naast ‘winkelhieren’ ging het om ‘babytheek’, ‘bezorgschaamte’, ‘boomer’, ‘dampdode’, ‘egelwegel’, ‘ecopopulisme’, ‘foertformatie’, ‘jagger’, ‘jeukrups’, ‘klimaatspijbelaar’, ‘lawaaiflitspaal’, ‘planepoolen’, ‘pretpedagogie’, ‘restregering’, ‘sorrymuseum’,  ‘splinterkind’, ‘toiletplant’ en ‘verthuizen’.

lees verder onder de tweet:

Vlamingen konden van 10 tot en met 16 december hun stem uitbrengen. Dat hebben uiteindelijk bijna 9.000 mensen effectief gedaan. Zo'n 33 procent koos voor het woord ‘winkelhieren’. ‘Klimaatspijbelaar’, waarmee wordt gedoeld op een leerling die spijbelt van school om de politiek te attenderen op de klimaatproblematiek, eindigde tweede met 17 procent van de stemmen. Op de derde plaats - en met 9 procent - staat het woord ‘egelwegel’, een doorgang voor egels tussen twee tuinen.

‘Boomer’ woord van het jaar in Nederland

Onze noorderburen hadden met 41,8 procent van de stemmen een duidelijke voorkeur voor ‘boomer’ als hét Van Dale Woord van het Jaar 2019. Dat woord wordt vooral gebruikt door jongeren, die daarmee doelen op een persoon van oudere leeftijd, met ouderwetse denkbeelden of conservatieve opvattingen.
In het verleden werd de Woord van het Jaarverkiezing in ons land onder andere gewonnen door de woorden moordstrookje (2018), koesterkoffer (2017), samsonseks (2016) en kraamkost (2015).
7 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Ronny Van de Wal

  Met al die LEZ zones hier wordt het woord volgend jaar.Winkelginderen.....

 • Emi De graeve

  uitstekende reacties ! Goed dat ne mens soms nog eens kan lachen :-)

 • Pierre Vanden Meersschaut

  Als ik iets op het net koop dan zoek ik eerst een webwinkel die in ons land gelegen is, wat bvb ook het geval is van bol.com. Bij het googelen komen steevast eerst Nederlandse sites in beeld.

 • Gino Denil

  Moest het niet winkelgieren zijn. Aangezien alles hier al vlug 20% of meer duurder is.

 • patrick morel

  Goed gekozen woord en mooi initiatief. Het is wel een realiteit dat veel mensen moeilijk rondkomen met een uitkering, pensioen of slecht betaalde job en dan is de verleiding groot en normaal om op het net te kopen waar je soms tot 50 % kan besparen. Op het net kopen wil zeggen, je moet geen LEZ zone in, je kan niet beboet worden omdat je 37 p/u rijdt of per vergissing een fietser inhaalt of te lang parkeert. Het loon van politici of het pensioen van ambtenaren zou veel helpen.