"Wil CD&V niet dat sociale woningen gaan naar wie ze nodig heeft?"

Plenaire zitting Vlaams Parlement / Session plénière du Parlement flamand

* Liesbeth Homans

Brussels 24/01/2018
pict. by Bert Van den Broucke © Photo News
Photo News Plenaire zitting Vlaams Parlement / Session plénière du Parlement flamand * Liesbeth Homans Brussels 24/01/2018 pict. by Bert Van den Broucke © Photo News
Vlaams minister bevoegd voor Wonen Liesbeth Homans (N-VA) is niet van plan de wetgeving rond sociale woningen bij te sturen, zoals CD&V vandaag voorstelt. "Ik ga ervan uit dat CD&V net als N-VA wil dat sociale woningen terechtkomen bij mensen die ze echt nodig hebben," zegt de minister.

Vroeger mocht een sociale huurder geen eigen woning bezitten. In maart vorig jaar werd dat verstrengd, waardoor een huurder ook geen deel van een woning mag bezitten. Dat is soms het geval bij het overlijden van een ouder, waarna een kind een deel van de woning in handen krijgt waar vader of moeder nog in woont. 

Sociale huurders die ook een deel van een woning bezitten, hebben nu de keuze: afstand doen van het vermogen of de sociale woning verlaten. De overgangsperiode loopt tot 28 februari. Volgens Terzake dreigen drieduizend gezinnen op die manier hun sociale woning te verliezen. 

Vlaams parlementslid Katrien Partyka (CD&V) pleit echter voor redelijkheid. Zoals de wetgeving nu is vormgegeven lijkt ze voor meer problemen te zorgen dan dat misbruik daadwerkelijk wordt aangepakt, vindt ze.

Regeerakkoord

Homans deelt die mening niet. "Dit is de uitvoering van het regeerakkoord dat CD&V mee heeft goedgekeurd", antwoordt ze. Het voorbeeld van iemand die een klein deeltje van de ouderlijke woning in handen krijgt door een erfenis, is iets dat wordt ondervangen door de regelgeving, zegt ze. "Daarvoor hebben we net uitzonderingen voorzien. Een sociale huisvestingsmaatschappij doet ook steeds een billijkheidsonderzoek."

Het stoort de minister dat er in de discussie niet wordt gepraat over personen die een sociale woning huren terwijl ze zelf een eigendom hebben aangekocht. Door de controles van de huisvestingsmaatschappijen zijn deze gevallen aan het licht gekomen en wordt het misbruik bestreden, argumenteert Homans.
65 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Frans Peeters

  Ik ben ook eens op een wachtlijst gaan staan en via mijn pc merk dat ik er 20 kandidaten ben op achteruitgegaan. Dus voor de echte Vlaming geen woning

 • Albert dombree

  nog meer plaats voor de zogenaamde oorlog vluchtelingen , N-VA goe bezig , denk met verkiezing aan jullie , nooit meer mijn stem en denk dat velen mijn mening delen

 • HUBERT VANHOVE

  CD&V is er wel voor maar het moet van hen komen en niet van N-VA want Dan is het niet goed

 • Fredien Vandervekens

  Nog maar weinig autochtone "echte" behoeftigen staan te springen om in "sociale woningen/appartementen", hun intrek te nemen. Reden : dergelijke "sociale wijken/woonblokken" worden hoofdzakelijk "ingenomen" door "nieuwe" Belgen en asiel-gerechtigden. Positieve discriminatie in de optiek van links en slinks. Diversifieren volgens Groen, Rood, en Oranje. Wel "gekleurd".

 • Marc Baeyens

  Als men door hun façade kijkt zijn de trado's er voor de rijken.