"Wij zijn niet het OCMW van de wereld: asielzoeker kost 1.249 euro per maand"

Na enkele moeilijke jaren scoorde Vlaams Belang in de recente Grote Peiling van VTM NIEUWS voor het eerst weer beter. De partij klimt weer boven de tien procent uit. Partijvoorzitter Tom Van Grieken vertelt over de populariteit van de partij: "Ik denk dat er veel teleurgestelde N-VA-kiezers zijn. En volgens mij wordt het nu duidelijk dat er twee N-VA's zijn: één van het woord, en één van de daad."

"De sterkte van het Vlaams Belang is dat we altijd hetzelfde verhaal brengen, zowel voor als na de verkiezingen. Als mensen hun buik vol hebben van de politiek, komt dat omdat politici compleet het tegenovergestelde doen dan voor de verkiezingen," zegt Van Grieken.

"Onze partij is tegen een systeem dat bijvoorbeeld nu massamigratie aantrekt. We zijn niet tegen mensen of individuen." Volgens Van Grieken krijgt de hardwerkende Vlaming de rekening gepresenteerd voor de toekomende vluchtelingen. "De kostprijs per maand van een asielzoeker is 1.249 euro. Het gemiddeld pensioen is ons land 1.212 euro. Dat vind ik wraakroepend."

'We zijn niet tegen mensen of individuen'

Tom Van Grieken, voorzitter Vlaams Belang

"Niet het OCMW van de wereld"

Van Grieken is geen fan van de vluchtelingenaanpak van Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA). "Ik stel vast dat Francken asielzoekers naar de kust brengt, het is dus een kwestie van tijd voor de asielzoekers op de dijk flaneren. Als Francken wou aanduiden dat 'verandering' ook voor 'achteruitgang' kan staan, is hij met glans geslaagd." 

Maar hoe zou Vlaams Belang de vluchtelingencrisis oplossen? "De beste oplossing is volgens mij opvang in eigen regio, de VN ziet dat ook in. De kostprijs voor de opvang van één asielzoeker hier is hetzelfde als de opvang voor 200 mensen in eigen regio." Volgens Van Grieken is het ook nodig dat de ontwikkelingssteun die België aan Afrikaanse landen geeft, gebruikt moet worden om de bevolkingsexplosie te controleren. "Nu zijn er 1,1 miljard inwoners in Afrika, over 35 jaar zijn er dat 2,4 miljard. Maak je geen illusies, dit is de eerste vluchtelingengolf, er komt nog een tweede en derde. We kunnen niet het OCMW van de hele wereld blijven spelen."