“Wij zijn het klimaat”: boek van klimaatactivisten Anuna en Kyra vanaf morgen in de rekken

Photo News/RV
De boodschap in het boek ‘Wij zijn het klimaat’ van Anuna De Wever en Kyra Gantois dat morgen verschijnt, is niet nieuw. De twee Vlaamse meisjes die in België het jongerenklimaatprotest in gang zetten, hebben genoteerd wat ze al wekenlang op straat en in de media verkondigen: pak het probleem aan en "join the movement".

In ‘Wij zijn het klimaat’ richten Anuna De Wever en Kyra Gantois zich in de verschillende hoofdstukken tot de politici en beleidsmensen, hun ouders en grootouders, hun eigen generatie en aan iedereen samen. In het hoofdstuk dat gericht is aan de politici en beleidsmensen, zijn de twee klimaatactivisten het scherpst.

Zo pikken ze het niet dat ze door politici als pessimisten omschreven worden. “Wij zijn geen doemdenkers. (...) Integendeel: voor jullie staan mensen die nog steeds geloven in beleid. Waarom zouden wij anders protesteren? Wij kijken naar de feiten. En we zeggen dat we van jullie een drastisch beleid verwachten", klinkt het.

Geen mening, maar feiten

De Wever en Gantois hameren erop dat ze niet hun mening verkondigen, maar wetenschappelijke feiten citeren. "We weten zelf dat we niet alles weten. Het gaat voor ons over onze toekomst, over het leven dat wij wel of niet zullen leiden indien er niets drastisch gebeurt. Dat hebben wetenschappers en academici wel degelijk begrepen. Daarom steunen zij ons", luidt het. 

We veronderstellen dat jullie tegen klimaatwetenschappers niet zullen zeggen dat ze wat minder moeten douchen

"Nodig dus driehonderd klimaatwetenschappers uit. Hun kan je geen naïviteit verwijten. We veronderstellen dat jullie tegen hen niet zullen zeggen dat ze wat minder moeten douchen en dat ze op de universiteit beter moeten recyclen", klinkt het snedig.

Blijven protesteren

Aan hun ouders en grootouders vragen De Wever en Gantois om mee hun stem te verheffen, open gesprekken aan te gaan met jongeren en ook in eigen boezem te kijken. Van hun eigen generatie verwachten de klimaatactivisten dat ze niet passief zijn, want "dat kunnen we ons niet veroorloven". 

De Wever en Gantois zeggen wel te erkennen dat ze in een geprivilegieerde situatie zitten. "In tegenstelling tot veel andere jongeren genieten wij van zoveel kansen en mogelijkheden dat wij vinden dat we onze verantwoordelijkheid ook voor hen moeten opnemen." En dat door te blijven protesteren.

'Wij zijn het klimaat' verschijnt op 8 maart.
De Bezige Bij 'Wij zijn het klimaat' verschijnt op 8 maart.

Digitaal platform

In het laatste hoofdstuk, dat aan iedereen gericht is, verwijzen De Wever en Gantois nog eens naar hun digitaal platform. Daarop kunnen mensen ideeën en mogelijke oplossingen delen. Die bijdragen zullen ze dan voorleggen aan een panel van experten, met als doel om een Klimaatactieplan op te stellen.

 ‘Wij zijn het klimaat’ verschijnt op vrijdag 8 maart. Het boek telt 64 pagina's en zal 8,99 euro kosten. Voor elke euro opbrengst van deze uitgave gaat de helft naar Youth for Climate, zo laat de uitgeverij De Bezige Bij weten.
39 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Thomas Buick

  Raoul, ik snap je punt maar kom op man, hoe kan een 17 jarige de grootste oorzaak zijn? Dat zijn per definitie de oudere generaties die ons tot dit punt gebracht hebben.

 • Raoul Rouma

  Die luxe generatie is dikwijls de grootste oorzaak voor de nefaste verandering van het klimaat.

 • anita marquez

  Commentaar van mijn 21-jarige zoon: na de klimaatbetoging in Leuven, zat de MacDonalds propvol. Hij vond dat hilarisch! Pubers vol van zichzelf en dol op aandacht, vooral een dag niet naar school en lekker trendy doen en de groep volgen. Een cadeau voor elitair groenlinks die hen toejuichen en aanmoedigen, uit idealisme natuurlijk! En nu een hoop papier en energie verspild ook nog, gaan ze de opbrengst (als die er is) weggeven aan een goed klimaatdoel?

 • guido vermeyen

  Als er al een boek klaarligt....wat te denken, iedereen van prof. tot onderzoeker heeft tegenwoordig een boek geschreven.....en met grafieken kun je alles en niets bewijzen....kassa kassa of een bedoelde strategie ?Het ijzer smeden als het heet is kun je zeggen, een maand later is dat boek onverkoopbaar....

 • Louizette Van Loo

  Dit is stilaan kinderarbeid aan het worden. Boeken schrijven, Greenpeace steunen, Groen promoten. En misschien willen ze wel eerste minister worden, wij zijn echter die aandachtvragers beu. Zetten tv af als het woord klimaat uitgesproken wordt, slagen ook die belachelelijke artikels in kranten over. Zeventienjarige gaan naar school en daarmee basta. Als abonnee heb ik evenveel rechten om mijn mening te verkondigen. Jullie moderatie-team is volgens mij zeer bevooroordeeld door de mooie snoetjes.