"Wie zijn kat graag ziet, laat die steriliseren": Weyts wil sterilisatie katten verplichten

thinkstock
In Vlaanderen worden veel te veel katten geboren. Daarom zou iedereen die een kat in huis haalt het beestje moeten laten steriliseren voor het vijf maanden oud is. Dat zegt de Vlaamse Raad voor Dierenwelzijn in een advies. Minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) wil het advies volgen en werkt aan concrete voorstellen. Ook GAIA is voorstander van verplichte sterilisatie.

De overpopulatie aan katten in Vlaanderen zorgt ervoor dat er te veel dieren op straat belanden en voor overlast zorgen. Minister Weyts vroeg daarom een advies aan de Raad voor Dierenwelzijn. Die pleit nu voor een verplichte sterilisatie. Enkel kwekers zouden nog ongesteriliseerde katten mogen houden.

De Raad stelt voor dat de eigenaars zelf hun kat laten steriliseren voor die vijf maanden oud is. Nu zorgen de persoon of organisatie die de kat weggeeft vaak voor de sterilisatie. Baasjes zelf verantwoordelijk maken voor de sterilisatie brengt hen al vroeg in contact met de dierenarts en moet ervoor zorgen dat ze er later ook sneller naartoe gaan als het dier ziek is, zo luidt het.

Minister Weyts is het eens met dat advies. Hij wil nu concrete voorstellen op de tafel van de de Vlaamse regering leggen. "Wie zijn kat graag ziet, laat die steriliseren. Dat is niet alleen goed voor dierenwelzijn, maar voorkomt ook nog eens overlast".

Gedumpte kittens

Ook dierenrechtenorganisatie GAIA is voorstander van de verplichting. "Niet gesteriliseerde katten die men niet weggeeft of verkoopt, planten zich tijdens hun dagelijkse escapades uiteraard voort en daar komen dan 2 tot 3 keer per jaar 6 kittens uit voort. Dat worden zwerfkatten, die elkaar besmetten met allerlei virussen of de nieuw geboren, ongewenste kittens eindigen massaal in de dierenasielen waar een groot deel doodziek noodgedwongen ingeslapen wordt. Katten zijn wegwerpdieren geworden omdat mensen de natuur hun gang laten gaan", zegt GAIA-directeur Ann De Greef. "Wie zoals de dierenasielen dag in dag uit geconfronteerd wordt met de drama's van gedumpte katten, is vragende partij en smeekt om verplichte kattensterilisatie. De kraan moet gewoon dicht aan de bron".

GAIA overhandigde Weyts ruim 37.000 handtekeningen voor de verplichte sterilisatie in Vlaanderen. In Wallonië moeten huiskatten nu al verplicht gesteriliseerd worden. Het Brussels Gewest voert de verplichting in vanaf 2018.
21 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Sarah stefi

  Degene die zegge da ge geen beesten moet houden als ge geen sterilisatie kunt betalen.. niet iedereen WILT bijna 150 euro geve voor een kat te steriliseren hoor! Ik kan, ma ik wil da bedrag ni uitgeven. Voor de rest krijgen ze alles wat hun hartje begeert en als ze krols zijn hou ik ze binnen. Punt.

 • Ronny Beeck

  Hou uw kat binnen, miljoenen vogels zullen ermee gebaat zijn. Volledige vogelnesten worden uitgemoord door katten. Sterilisatie en binnenhouden. Prima idee. Alvast bedankt

 • Jasmien Van den Broeck

  As ge da ni kunt betalen moete geen beesten houden... simpel

 • Myriam Vreven

  Als baasje mag je 1 nestje houden en daarna steriliseren vind ik ok. Kunnen jullie sterilisatie niet wat meer betaalbaar maken. Is niet normaal hoe duur dat is ? Veel mensen kunnen dat niet betalen met hun budget. Een dier houden is sowieso als wat kostelijk en veel mensen hebben de liefde en vriendschap ervan nodig. Dan wel graag zo dat iedereen het kan betalen. Niet iedereen koopt graag een raskat. ☺️

 • Vnaam Anaam

  Tja ik zocht een tijdje terug kittens. Het heeft zeer lang geduurd eer ik er gevonden heb waar ik geen 600-700 euro moest aan betalen... Ook diegene van asielen waren direct gereserveerd. Sterilisatie en castratie is al verplicht wanneer een kitten wordt verkocht aan particulieren/ niet erkende kwekers. Binnenkort zijn er enkel nog dure raskatten te verkrijgen of moet ge ergens een wilde straatkat trachten te vangen en tam te krijgen :'-)