"Wettelijke zelfverdediging moet ook gelden bij verdedigen van goederen"

Photo News
De kamerleden Veerle Wouters en Hendrik Vuye hebben een wetsvoorstel ingediend om de wettelijke zelfverdediging uit te breiden. Voor hen moet er ook sprake kunnen zijn van wettige zelfverdediging "wanneer goederen worden verdedigd in omstandigheden die voor de mens bedreigend zijn".

Bij gewelddadige overvallen bij juweliers of inbraken met geweld bij burgers valt de verdediging van goederen niet onder het begrip wettige zelfverdediging. Dat geldt immers alleen voor de verdediging van personen. Vaak zijn het dus de slachtoffers die zich verdedigen die vervolgd worden en niet de daders, stellen Wouters en Vuye.

"Nu is het de wereld op zijn kop. Burgers die zich verdedigen tegen gewapende overvallen worden vaak vervolgd, niet de misdadigers. Dit kan voor ons niet. Vandaar dat we het begrip wettige zelfverdediging willen verruimen. Men moet de daders straffen, niet de slachtoffers", zegt Veerle Wouters.

Hendrik Vuye wijst erop dat in het voorstel rekening is gehouden met artikel 2 van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens over het recht op leven. "Het probleem is dat het EVRM verdediging van goederen niet zomaar toelaat. Wij houden hier in ons voorstel rekening mee. Van zodra er zwaar geweld gebruikt wordt, is dit volgens ons steeds bedreigend voor personen en geldt ook wettige zelfverdediging. Dit voorstel is dus juridisch haalbaar en een kwestie van gezond verstand", benadrukt hij.
56 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Gino Denil

  Daders zullen gewoon sneller zelf schieten als ze zich meer bedreigd voelen. En ze zullen dat waarschijnlijk met zwaarder geschut, met meer en beter doen dan het slachtoffer. Goederen kunnen verzekerd of soms terug gerecupereerd worden. Maar ze zijn je leven niet waard.

 • Roger Deprez

  Had allang zo moeten zijn als er een persoon binnen dringt in iemands woning, wat het resultaat dan ook mogen zijn dat is wettige zelf verdediging voor mij. Die persoon moet daar helemaal niet zijn en heeft daar niets verloren. In België is dat WEER anders natuurlijk, op bepaalde zaken een onlogische denkwijze.

 • Julien van Ghent

  Inderdaad een voorstel met gezond verstand en sta daar voor 100 % achter. Maar onze politiekers ontbreekt meestal die norm. Benieuwd hoe zij dit zullen formuleren.

 • piet devlieger

  En hoe moet je je dan verdedigen als de aanvallers zwaar bewapend zijn ? Propjes papier of je pantoffels er naartoe gooien ? Liever een riotgun in huis dan.

 • Luc Scheepers

  Het onze verdedig ik zonder pardon.