“Wetsvoorstel van Maggie De Block rond zorgkundigen is te gevaarlijk”

Maggie De Block.
Photo News Maggie De Block.
De Algemene Unie van Verpleegkundigen van België (AUVB) steunt het wetsvoorstel van minister van Gezondheid Maggie De Block rond de uitvoering van ‘verpleegkundige handelingen’ door zorgkundigen niet. De AUVB vraagt dat de uitbreiding van die taken gepaard gaat met een degelijke opleiding.

De AUVB werd een week geleden uitgenodigd voor een onderhoud met het kabinet van minister De Block. Tijdens die vergadering presenteerde het kabinet het wetsvoorstel met een uitbreiding van een aantal verpleegkundige handelingen voor zorgkundigen. De Unie kreeg naar eigen zeggen van het kabinet op voorhand geen enkel werkdocument omtrent het wetsvoorstel. "Hierdoor kon onze organisatie geen duidelijk advies formuleren", legt Wouter Decat van de Unie uit.

Opleiding van 1.280 uren
"Het delegeren van verpleegkundige handelingen vereist dat zowel de huidige als toekomstige zorgkundigen de nodige competenties en kwalificaties bezitten om deze handelingen uit te voeren", benadrukt Decat. "Een geschikte opleiding houdt in dat zorgkundigen moeten beschikken over de nodige theoretische en praktische kennis. Zonder deze opleiding is het voorstel van het kabinet ronduit gevaarlijk."

De AUVB vraagt dat de extra handelingen die gedelegeerd worden aan zorgkundigen gepaard gaan met een opleiding van 1.280 uren. "Die leiden tot een nieuwe titel, een nieuwe functie en een gepast barema", aldus Decat. De Unie kan het wetsvoorstel dus niet goedkeuren.
8 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Lucien Peeters

  Zwakke minister van Volksgezondheid die de sector amper kent. De opleiding van verzorgkundigen is hoogst noodzakelijk en die mensen worden compleet onderbetaald;

 • Ria Keppens

  Het is niet omdat er een tekort is aan verpleegkundigen dat nu ineens alles mag mevrouw de minister!!!

 • Nadia Slootmaekers

  Dit is net de definitie van zorgkundige: verpleegkundige handelingen doen bij bewoner of patiënt, onder toezicht en begeleiding van verpleegkundige. Die "nieuwe wetgeving" en opleiding van 1200u kreeg ik vijf jaar geleden al. Is dus niks nieuws onder de zon. Dit is dus ook de reden waarom verzorgenden met 20 jaar ervaring in het rusthuis zich plots moesten omscholen.

 • Joery Goubert

  Worden ze dan meer betaald? De zorgkundigen worden serieus uitgebuit. Doe meer controles in rusthuizen. Want ze laten de mensen in de stoelgang liggen om pampers te besparen. Niet alle rusthuizen zijn zo. Laat zorgkundigen meer uren werken,want met een loontje van 1300 euro ben je niks. Dan zullen de vacatures die open staan ingevuld geraken.

 • Chris Devlaeminck

  Eén van mijn kinderen is thuisverpleegkundige. Ik hoor dat ze de mensen soms onthaart, de mannen scheert, nagels knipt, kleine boodschappen doet. Allemaal gratis. Misschien kunnen de verzorgkundigen daar eens mee beginnen. Helpen wassen van een zwaar mens samen met de verpleegkundige zou ook niet slecht zijn.