"Werkgevers blijven aanwerven maar tempo vertraagt"

Werkgevers zullen tijdens de eerste drie maanden van volgend jaar blijven aanwerven, maar het tempo vertraagt.
ANP XTRA Werkgevers zullen tijdens de eerste drie maanden van volgend jaar blijven aanwerven, maar het tempo vertraagt.
Werkgevers zullen tijdens de eerste drie maanden van volgend jaar blijven aanwerven, maar het tempo vertraagt. Dat blijkt vandaag uit de barometer voor de tewerkstellingsvooruitzichten van hr-dienstverlener Manpower. 

Zowat 8 procent van de werkgevers is van plan om medewerkers aan te werven in het eerste kwartaal 2018, 6 procent zou zijn personeelsbestand inkrimpen en 83 procent wil zijn loonmassa status quo houden. 

De nettotewerkstellingsprognose (het verschil tussen het percentage werkgevers dat medewerkers zal aanwerven en het percentage dat personeel zal ontslaan) komt dus uit op een positieve score van +2. Het gaat om een daling met 1 procentpunt ten opzichte van het vorige kwartaal, en 4 punten lager vergeleken met het eerste kwartaal van 2017.

Opwaartse conjunctuur

"Verschillende rapporten bevestigen dat de Belgische economie aan concurrentiekracht wint - onder meer onder invloed van de opwaartse conjunctuur en de recente overheidsmaatregelen", zegt Philippe Lacroix, managing director van ManpowerGroup BeLux. "Die zijn goed voor meer dan 58.000 nieuwe jobs in 2017, waarvan 7.800 als direct gevolg van de taxshift. De toekomst oogt nog beter, want er wordt verwacht dat het totale aantal voor 2017-2018 nog zal aangroeien tot 104.000."

Verschil in de gewesten

Opvallend is volgens Manpower het verschil in tewerkstellingsdynamiek tussen de drie gewesten. De Vlaamse werkgevers kijken positief naar begin 2018, met een nettotewerkstellingsprognose van +5. Daarmee scoren ze 3 procentpunten hoger dan vorig kwartaal en komen ze op gelijke voet met het eerste kwartaal van 2017. In Wallonië (+1) daarentegen zijn de werkgevers heel voorzichtig en dalen de prognoses met 3 punten in vergelijking met vorig kwartaal en met 1 punt ten opzichte van dezelfde periode een jaar terug. In Brussel duiken de tewerkstellingskansen voor het eerst sinds het vierde kwartaal van 2016 in het rood (-2). Dat is een forse daling met 7 procentpunten en 10 punten lager vergeleken op jaarbasis.

Optimistische en pessimistische sectoren

De meest optimistische sector is die van elektriciteit, gas en water (+10), gevolgd door de openbare diensten/onderwijs/ gezondheidszorg/maatschappelijke dienstverlening (+5). Het meest pessimistisch zijn de maakindustrie en de winning van delfstoffen (beide -1), die negatieve tewerkstelling voorspellen. Het zijn volgens Manpower vooral de grote en middelgrote bedrijven die willen aanwerven. 
8 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Gino Denil

  Maar 7800 jobs als gevolg van de tax shift van meerdere miljarden. Dat zijn heel duur betaalde jobs. Een rekening die uiteindelijk bij de burger zal komen via indirecte belastingen. En een daling van de koopkracht die misschien meer jobs gaat kosten. Want de jobs die er effectief bij komen zijn in openbare diensten en zorg. Niet in producerende sectoren. Daar manifesteert zich zelfs nu al een daling.

 • raf peeters

  Daar gaat de planning weer jobs,jobs en nog eens jobs.Gisteren reportage op ARD Hart aber fair ,daar spreken ze en het zal ook wel met zekerheid kloppen ,het land van industrie,dat tussen nu en ten laatste 10 jaar en dat is geen schrijffout niet minder dan 50 PROCENT van de arbeidsplaatsen zullen verdwijnen en zullen vervangen worden door menselijke robots,die kunnen net zoals een mens een deur aan een wagen hangen of een motor plaatsen, zover is men daar al.

 • Dany Herman

  De binnenlandse consumenten gaan over de grens kopen nog meer dan vroeger Zelfs gisteren ondanks bar weer liep het vol Vlamingen in Auchan die met volle karren naar hun wagen trokken Zelf was ik 36 Euro goedkoper af voor het weinige dat we mee hadden en dit zonder sterke drank Dit moet erg veel schade aanrichten maar ja met bescheiden pensioen moet je wel

 • Francinne Declerque

  Fake news, werknemers investeren al een tijdje niet meer in werknemers, wel in loonslaven, korte interimcontractjes, waardeloze flexjobs en andere uitbuitingsvormen, dus die zogezegde goednieuwsshow bestaat niet.

 • jo vandenberghe

  Ze wachten op een nieuwe lading cadeaus van de regering!