"Weekend zonder alcohol achter het stuur" gaat opnieuw van start

Extra veel controles op de weg

(archiefbeeld BOB-controle)
Gianni Barbieux (archiefbeeld BOB-controle)
De federale en lokale politie starten vandaag met een nieuwe editie van het "Weekend zonder alcohol achter het stuur". Vanaf 18 uur vanavond tot maandag 6 uur ‘s morgens zullen overal in het land alcoholcontroles plaatsvinden, zowel op snelwegen als op secundaire wegen.

Tijdens de vorige editie, tijdens een weekend in juni vorig jaar, controleerde de politie in totaal 32.299 bestuurders. Daarvan bleek 2,24 procent in overtreding en 161 bestuurders zagen hun rijbewijs onmiddellijk ingetrokken. De federale politie sprak over een positieve tendens, want tijdens de zomereditie van 2017 bleek rond dezelfde periode nog 2,77 procent van de gecontroleerde bestuurders te veel te hebben gedronken.

Om de twee uur

Toch is er nog werk aan de winkel. Koen Ricour van de federale wegpolitie legt uit waarom een weekend met een enorm aantal alcoholcontroles in zestig uur tijd - 50.000 controles is het streefdoel - nodig is.

“In 2017 waren er bij 11 procent van alle ongevallen met gewonde of dodelijke slachtoffers één of meerdere bestuurders betrokken die onder invloed waren van alcohol. Dit waren er meer dan 4.000.” Dat komt neer op één ongeval om de twee uur met (zware) lichamelijke gevolgen waar alcohol in het spel is.

Aangekondigd

Door de actie aan te kondigen, hoopt de politie dat bestuurders niet onder invloed van alcohol of drugs achter het stuur kruipen en alternatieven zoeken om zich te verplaatsen.

Positieve evolutie

Minister van Justitie Koen Geens, federaal mobiliteitsminister François Bellot, minister van Veiligheid Pieter De Crem en Brussels staatssecretaris voor Verkeersveiligheid Bianca Debaets gaven de aftrap van het controleweekend op een parking langs de autosnelweg. 

“Een sensibiliseringsweekend zoals dit heeft zijn nut”, stelt minister Bellot. “Waarschijnlijk liggen de bobcampagnes aan de basis van de positieve evolutie dat er steeds minder jongeren dronken achter het stuur zitten.” Ook Bianca Debaets ziet dat het de goede richting uitgaat. “Twintig jaar geleden blies zes procent van de gecontroleerde bestuurders positief, vandaag is dat twee procent. Maar dit is nog altijd twee procent te veel. Het streefdoel is natuurlijk dat iedereen die rijdt, niet drinkt en dus een Bob zoekt.”

Repressie

Minister Geens lanceerde vandaag ook een CD&V-filmpje met ‘Top Gear’-allures. De minister zit zelf achter het stuur en lijkt aan een snelheidswedstrijd te beginnen met staatssecretaris Debaets, Kamerlid Jef Van den Bergh en gedeputeerde van Vlaams-Brabant Tom Dehaene als tegenstanders. Het is slechts schijn. 

De video vestigt de aandacht op de nieuwe verkeerswet die strenger is. “We hebben die strenger gemaakt omdat de maatschappelijke aanvaarding van verkeersleed uiteraard zeer gering is,” zo legt Geens uit. “Mensen hebben geen begrip voor het leed dat wordt berokkend aan ouders of kinderen door mensen die dronken achter het stuur kruipen en die vluchtmisdrijf plegen. Dat wordt nu zwaarder bestraft met levenslange rijverboden en gevangenisstraffen. Preventie is één zaak, maar repressie is ook belangrijk.” 
13 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Roland Hensen

  Als het om de mens zou gaan dan verplichten ze in iedere auto een alcoholslot en begrenzen de auto... veiligheid als excuus gebruiken om hun geldzucht te verdoezelen

 • Geert Deseyne

  Alcohol-controles voor mij geen probleem, ik drink geen druppel alcohol, hoe meer controles hoe liever, het liefst, zou ik willen dat de politie de controles niet meer zou aankondigen.

 • alain schils

  89 % knalt nuchter tegen elkaar. Neem die pipo's uit het verkeer. Het zou er aanmerkelijk veiliger op worden en het verkeer gaat vlotter.

 • Stan Vankoo

  Het is ridicuul dit op voorhand aan te kondigen! Dan maar je dorst lessen na het weekend!

 • Eric Vanovermeire

  Waarom op voorhand aankondigen ? De plaatsen waar ze staan zijn alom gekend dus rijden sommigen effe om dit weekend.