“We zijn in crisismodus”: Francken beperkt asielaanvragen tot 60 per dag

EPA
De Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ) registreert sinds gisteren maximaal 60 asielzoekers per dag. Door de hoge asielinstroom staan de plaatsen in onze opvangcentra onder druk. 

2.750 migranten klopten in november aan voor asiel. Dat is 54 procent meer dan in november vorig jaar. Sinds juli blijft het aantal asielaanvragen stijgen. Volgens staatssecretaris Theo Francken (N-VA) zijn we in ‘crisismodus’ en hij kondigde maatregelen aan. Welke wilde hij nog niet zeggen, maar onze redactie kwam te weten dat hij de registratie van asielaanvragen beperkt tot 50 à 60 per dag. “We geven voorrang aan de meest kwetsbaren”, zegt Francken in een reactie. 

Het gaat dan bijvoorbeeld om minderjarigen, zwangere vrouwen en zieken. De afgelopen weken schommelde het aantal registraties tussen de 100 en 110 per dag. Bij DVZ in Brussel kan je alleen tijdens weekdagen tussen 8 uur en 9 uur ‘s ochtends asiel aanvragen. Door die hoge asielinstroom zijn zo goed als alle plaatsen in de collectieve opvangcentra ingenomen. “Snel schakelen was nodig om een explosie te vermijden”, zegt Francken nog. Ook in de vluchtelingencrisis van 2015 en 2016 zag Francken zich genoodzaakt om het aantal asielaanvragen per dag te limiteren. 
155 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • chris delanghe

  we zijn wel continu in crisismodus. Dat is geen bestuur, maar een klucht.

 • gustaaf guldentops

  hoelang gaat die crisis modus aanslepen,die duurt nu al 4 jaar.wakker worden.

 • Gilbert Vermeersch

  Brussels RoodGroene “agenda” is hèm constant aanvallen. Mr Francken’s mensen kunnen geen 24/7 zonder politie bescherming werken. Hij geeft dus voorrang aan zwakken, kinderen en vrouwen waardoor andere migranten moeten wachten. Hh De Vriend, Calvo e.a. wat is daar mis mee?

 • Danny Govaerts

  In Brussel hebben ze nu al problemen met volk dat beschutting zoekt . Welke oplossing gaat Franken bieden aan de mensen die hij nu dagelijks bij op de straat stuurd..gemiddeld 50 man per dag meer gaan rond lopen aan het noord station.

 • Linda Deyaert

  Voorrang aan minderjarigen!! Wie gaat controleren of ze wel werkelijk minderjarig zijn?