"We staan aan begin van RSV-epidemie"

Al enkele baby's in ziekenhuis met virus

Thinkstock
RSV is weer in het land. De voorbije week zijn al enkele jonge kinderen in het ziekenhuis beland met het virus. "We zitten in het prille begin van een epidemie", zegt viroloog Marc Van Ranst. Bij volwassenen neemt het aantal luchtweginfecties intussen ook fors toe.

Het respiratoir syncytieel virus (RSV) komt vaak voor bij kleine kinderen en veroorzaakt een infectie van de luchtwegen. Zuigelingen die besmet zijn met RSV hebben vaak koorts en een verstopte neus en ze hoesten veel. Het virus is niet altijd onschuldig. Twee tot drie procent van de geïnfecteerde baby's ontwikkelt bronchiolitis. In dat geval is een ziekenhuisopname noodzakelijk - iets wat elk jaar 6.000 zeer jonge kindjes overkomt. De ziekte woekert doorgaans twee tot acht dagen, maar de symptomen kunnen tot drie weken aanhouden.

Uit gegevens van het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid blijkt dat het aantal RSV-infecties de voorbije week gestegen is. Volgens Marc Van Ranst komt het virus dit jaar niet uitzonderlijk vroeg. De epidemie is ook nog niet overal even hard doorgebroken. "Het kan best dat er in Antwerpse ziekenhuizen al kindjes liggen, terwijl er in Oost-Vlaanderen nog geen opnames zijn. Het virus duikt in het begin steeds op enkele plaatsen op, maar verspreidt zich daarna heel snel."

De griep daarentegen is nog niet aan haar 'verovering' begonnen. Er is nog maar een handvol gevallen geregistreerd. Wel trekken dezer dagen fors meer volwassenen naar de dokter met acute luchtweginfecties.
13 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Gilles Bkk

  rommel eten en drinken, vooral suiker en valse suikers, zijn de oorzaak van meeste ziekten, daar je je immuunsysteem gewoon uitschakelt voor 4-6 uur bij elke hap "suiker"

 • Diane Bernaerts

  Chris van de velde: en waar zie jij Van Ranst pleiten voor meer en snellere medicatie? Ik zie hem nergens oproepen tot het toedienen van vaccinaties of overconsumptie van antibiotica of wat dan ook.

 • Stefanie van Dijk

  Lekker veel buiten zijn is wel goed voor de weerstand, maar kan lang niet altijd besmetting met een virus voorkomen. Dit nieuwsbericht zal waarschijnlijk wel zorgen voor een ernstige toename van gevalletjes aanstelleritus bij volwassenen, lekker dagje vrij kuch kuch!

 • roger schiettecatte

  Pure uitlaatgassen aldus Roel V. Zijn het de uitlaatgassen van de vervloekte auto's of deze van de opstijgende en landende vliegtuigen die Belgie zo'n 700 in aantal per dag Zaventem aandoen .

 • chris van de velde

  Marc Van Ranst begint nogmaals met groot lawaai een storm in een glas water te veroorzaken. Renderen zijn aandelen in de pharma-industrie niet genoeg? Gedenk de opgezette rampenplannen voor zijn Mexicaanse Griep PANDEMIE? Hoeveel geld is daar verspild ten voordele van ... inderdaad: de pharma! Geef mensen nog meer en nog sneller medicatie en het afweersysteem zal nog meer verzwakken!