"We moeten inzetten op een Europese islam"

BELGA
De organisatoren van de Burgermars tegen de Haat in Brussel waren tevreden met de opkomst en het vredige verloop. Veel deelnemers keurden het goed dat de betoging niet werd opgeëist voor politieke doeleinden. Mohammed Belkhdar, imam in de moskee van Anderlecht, hoopt dat moslims, net als in de Europese traditie, hun stem meer laten horen.

Volgens zowel politie als organisatoren namen zondag 20.000 burgers deel aan de mars tegen haat en voor de vrije meningsuiting, die zonder incidenten is verlopen. "Het doet deugd om hier vandaag zoveel mensen te zien. Na de aanslag bij Charlie Hebdo waren we bang voor een opstoot van racistische en haatspeech. Daarom hebben we de mars gehouden tegen de haat. En dat heeft blijkbaar aangeslagen", zegt mede-organisator Nic Görtz. "We wilden geen vlaggenzwaaiers en ook niet dat dit politiek zou opgepikt worden." Görtz hoopt dat de mensen ook in de volgende maanden op hun hoede blijven voor haatdragende discoursen.

De organisatie van de mars was tot stand gekomen uit een samenwerking tussen het verenigingsleven en de Franse gemeenschap in België, die woensdag had opgeroepen tot de spontane bijeenkomst aan het Luxemburgplein. "We zijn met 200.000 Fransen in België, waarvan 50.000 in Brussel", zegt Bertrand Wert, Fransman en gemeenteraadslid in Elsene. "Woensdag moesten we samenkomen om onze angst en ons verdriet te delen en elkaar gerust te stellen. Daarna is snel de wil gegroeid om uit deze verstomming te treden en initiatief te nemen."

"Het wapen van de vrede hanteren"
Na de betoging nam niet alleen de Franse ambassadeur Bernard Valero, maar ook Leïla Shahid het woord, de ambassadrice van de Palestijnse gebieden in België. "We veroordelen de instrumentalisering van onze religie. Vandaag lopen we aan de zijde van alle andere democraten", was haar boodschap.

Toch vormde de moslimgemeenschap slechts een kleine fractie van de 20.000 die de straten van de hoofdstad vulden. Volgens Imam Mohammed Belkhdar, die vorige vrijdag tijdens het gebed nog had opgeroepen om massaal te komen meebetogen, hebben Europeanen een grotere traditie om te manifesteren. "In veel moslimlanden is het gevaarlijk om te spreken. Maar de Europese moslims moeten de vrije meningsuiting, het wapen van de vrede, leren hanteren." Belkhdar, die zelf heel de mars meeliep, pleit ook op andere vlakken voor een grotere aanpassing van de Europese islam: "We moeten toleranter zijn voor andere overtuigingen en vrouwen meer kansen geven in het onderwijs en op de werkvloer."

Nieuwe manifestatie
Volgende zondag volgt een nieuwe manifestatie, die zich specifiek op de moslimgemeenschap richt: "Iedereen is welkom, maar het is belangrijk dat we als moslimgemeenschap tonen dat we tegen het terrorisme gekant zijn", was de oproep van één van de organisatoren.
Reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels