Wathelet stort federale regering net voor de eindmeet in crisis

BELGA
De demarche van staatssecretaris voor Mobiliteit Melchior Wathelet (cdH) om het spreidingsplan van de vluchten rond Brussels Airport aan te passen, heeft de afzwaaiende regering zowaar in een crisis geduwd. Dat meldt La Libre Belgique na een vergadering van de kabinetschefs van de meerderheid.

Vanochtend al bleek dat de Vlaamse partijen in de federale regering woedend zijn over de aanpassingen die Wathelet eigenhandig doorvoerde in de spreiding van de vluchten rond Brussels Airport. De route die over de gemeente Etterbeek loopt, zal de helft minder worden gebruikt. Tussen 22 uur en 7 uur wordt ze zelfs helemaal niet meer gebruikt. Vliegtuigen die naar het zuiden vertrekken, zullen bij voorkeur gebruik maken van de zogenaamde Ikea-route, die over Nossegem loopt.

Wathelets bijsturingen komen er in essentie op neer dat de bemiddelde zuidrand van Brussel wordt ontzien en de Vlaamse noordrand meer vluchten te slikken krijgt. De Vlaamse vicepremiers Pieter De Crem (CD&V), Johan Vande Lanotte (sp.a) en Alexander De Croo (Open VLD) voelden nattigheid en schreven al een boze brief naar premier Di Rupo, waarin ze formeel de evocatie van het dossier naar de ministerraad vragen.

Hoogspanning
Minister van Binnenlandse Zaken en cdH-boegbeeld Joelle Milquet probeert die vraag te counteren met de stelling dat Wathelet perfect bevoegd is om de vluchtroutes op Brussels Airport bij te sturen zonder dat dat moet voorgelegd worden aan de ministerraad. Vanavond zal er in elk geval geen kernkabinet meer plaatsvinden.

Deze namiddag zou volgens La Libre Belgique een vergadering hebben plaatsgevonden van de kabinetschefs van de federale ministers. Die zou 'onder hoogspanning' verlopen zijn, maar geen oplossing hebben opgeleverd.

Electorale winst
Wathelet zou intussen al zijn instructies al naar Belgocontrol verstuurd hebben, zodat de maatregelen vrijdag al van kracht worden. Bronnen van La Libre bij Belgocontrol melden dat de directie daar zich op alle mogelijke manieren zou verzet hebben tegen de aanpassingen, maar dat het plan er uiteindelijk toch getekend is.

Nog volgens de krant is premier Elio Di Rupo woest op Wathelet. Hij wilde de Vlaamse regeringspartners tijdens de 'periode van voorzichtige zaken' niet schofferen, om een late regeringscrisis te vermijden. Maar het ziet ernaar uit dat de potentiële electorale winst die cdH in Brussel kan halen voor die partij momenteel belangrijker is dan de stabiliteit van de regering.