“Wat met jobdeal, energienorm en mobiliteitsbudget”: werkgevers bezorgd over impasse binnen regering

VBO-baas Pieter Timmermans.
BELGA VBO-baas Pieter Timmermans.
De impasse binnen de regering rond het VN-migratiepact creëert bezorgdheid bij de werkgevers. Zo vraagt Pieter Timmermans, gedelegeerd bestuurder van het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO), zich op Twitter af wat de gevolgen zullen zijn voor enkele belangrijke dossiers op de regeringstafel.

"Naarmate de ochtend vordert, steeds straffere verklaringen", tweette Timmermans. "Wordt de regeringscrisis de facto via de radio aangekondigd? En wat nu met jobdeal, energienorm, mobiliteitsbudget, welvaartsenveloppe sociale uitkeringen, hervorming vennootschapsrecht ...?”

Ook Voka, het Vlaams netwerk van ondernemingen, is bezorgd. Het roept de verschillende partijen op om de regeringscrisis “snel op te lossen”.

Unizo wijst de regering eveneens op het werk dat nog op de plank ligt. Gedelegeerd bestuurder Danny Van Assche duidt “het interprofessioneel loonoverleg, de energiezekerheid tijdens de komende winter en de onrust door de protesten van de gele hesjes” aan als hete hangijzers. “Ook de aangekondigde brexit en het risico op een nieuwe bankencrisis in Italië vragen de nodige aandacht”, luidt het.

Ook volgens de Confederatie Bouw zou een val van de regering "bijzonder ongelegen komen". "Er is nog werk genoeg om tot en met mei 2019 mee zoet te zijn", reageert gedelegeerd bestuurder Robert de Mûelenaere. "Zoals de arbeidsdeal die verschillende maatregelen bevat om het aantal knelpuntberoepen te reduceren of het ambitieuze investeringspact, met omvangrijke investeringen in scholen, overheidsgebouwen en infrastructuurwerken om de mobiliteit vlotter te laten verlopen.”

De belangenvereniging voor de bouwsector hoopt alvast dat "het gezond verstand zegeviert" en dat de regering-Michel "de rit uitrijdt tot aan de verkiezingen". "Het is nu in ieder geval niet het gepaste moment voor electorale spelletjes", klinkt het.
4 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Michel Roman

  De werkgeversfederaties voelen nattigheid , nu het tijdperk van hun verlengde in deze regering bijna voorbij blijkt te zijn.

 • Marie Vanakker

  Als de regering valt zit de kans er natuurlijk in dat de huidige regering zijn meerderheid verliest . Als er dan een meer arbeiders vriendelijke regering aan de macht komt zijn de 6 vette jaren voor deze bende graaiers voorbij .

 • François Nuyts

  Over de spelletjes die na het goedkeuren van dit pact op ons afkomen zullen we maar zwijgen dan want daar blijven de bedrijven wel buiten schot , de burger zal ervoor opdraaien .

 • Etienne Callebout

  Natuurlijk dat de VBO bang is , want ze zitten in het kamp van de verliezers . Alle wetten die nog moeten goedgekeurd worden belangen meer de werkgevers aan dan de werknemer .