"Warmtekracht kan kerncentrales vervangen"

De sector van de warmtekrachtkoppeling schat dat er tegen 2025, wanneer volgens de huidige wetgeving de laatste kerncentrale de deuren moet sluiten, duizend megawatt aan vermogen kan bijkomen. Dat is het equivalent van een grote kerncentrale.
Bart Leye De sector van de warmtekrachtkoppeling schat dat er tegen 2025, wanneer volgens de huidige wetgeving de laatste kerncentrale de deuren moet sluiten, duizend megawatt aan vermogen kan bijkomen. Dat is het equivalent van een grote kerncentrale.
De sector van de warmtekrachtkoppeling mengt zich in het debat over het Energiepact. "Zo krijgen we de puzzel van de duurzame energie gelegd", klinkt het vandaag in De Standaard.

Warmtekrachtkoppeling of WKK-centrales draaien ook op brandstoffen, maar ze  recupereren de warmte die daarbij vrijkomt voor de verwarming van pakweg tuinbouwserres, industriële processen of ziekenhuizen. Daardoor verbruiken ze 20 tot 30 procent minder.

De organisatie schat dat er tegen 2025, wanneer volgens de huidige wetgeving de laatste kerncentrale de deuren moet sluiten, 1.000 megawatt aan vermogen kan bijkomen. Dat is het equivalent van een grote kerncentrale.  "De WKK-technologie vindt steeds meer haar weg naar kmo's en gezinnen", zegt directeur Senne Gabriels van Cogen Vlaanderen in de krant. 

De overgang naar een energiebevoorrading zonder kernenergie zou zo vergemakkelijkt kunnen worden

De sector denkt met de nieuwe groei de overgang naar een energiebevoorrading zonder kernenergie makkelijker te kunnen maken. Volgens een studie van netbeheerder Elia zouden er acht tot negen gascentrales bij moeten komen tegen 2025 om het wegvallen van kernenergie op te vangen. Door het gebruik van warmtekrachtkoppeling zouden het er hooguit zeven moeten zijn.
13 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • roeland holemans

  Een paar jaar geleden werd gezegd dat we moesten stoppen met onnodig verbruik van fossiele brandstoffen. Ik denk dat gas daar ook bij is. Nu gaan we plots terug naar gas.

 • rik lagrou

  als men hun zakken niet kan vullen zal niet gebeuren Zelf al is makkelijk en goedkoop

 • Dan Midden

  In Belgie kan men eindelijk de microfuelcellen kopen die al 9jaar in Japan hun nut bewijzen. Deze cellen zetten aardgas om voor 2/3 in elektriciteit en voor 1/3 in warmte. Deze kunnen zeer snel geplaatst worden zonder vergunningen of andere investeringen zoals bij grote centrales. Laat de mensen deze cellen warmte produceren voor hun woning en betaal ze voor de elek die ze op het net zetten!

 • Marc Spandel

  Wat is het goedkoopst? Een volledige kerncentrale bouwen met bijhorende rtadioactiviteit, kernafval, risico op kernramp enz. die amper enkele decennia werkzaam mag zijn of... Een gat boren van enkele kilometers diep, dat met behulp van een dubbelwandige (geïsoleerde) roestvrijstalen buis continu, zonder gevaar, en zonder tijdslimiet de 'gratis' energie van de aarde gebruikt om de alternator aan te drijven?

 • Ton Erden

  Vergeet niet te vermelden Wij betalen de rekening wat ze ook beslissen