Wapen en kettingzaag in voertuig verdachte bomalarm

De man die is opgepakt naar aanleiding van het bomalarm aan het Europees Parlement is een 32-jarige Slovaak. Dat meldt het Brusselse parket. In de wagen van de man werden onder meer een vuurwapen en een kettingzaag aangetroffen, maar geen explosieven. In Brussel en Willebroek werden vandaag in totaal vier bomalarmen afgekondigd. Alle bleken vals.

De Slovaak werd vanochtend kort na 07.30 uur opgemerkt in de omgeving van het Europees Parlement. Hij liep rond in camouflagekledij en zei dat hij de Europese president wilde ontmoeten.

"Gelet op de verhoogde waakzaamheid werd de man gearresteerd en meegenomen voor verhoor", zegt parketwoordvoerster Ine Van Wymersch. "Daarbij gedroeg hij zich op geen enkel moment agressief. Op de man werden ook sleutels aangetroffen die leidden naar zijn voertuig, dat in de Montoyerstraat geparkeerd stond."

Aangezien de bedoelingen van de man onduidelijk waren, werd er geen risico genomen en een veiligheidsperimeter ingesteld. Verschillende kantoorgebouwen in de buurt van het Europees Parlement werden ontruimd en het verkeer moest omrijden.

Na onderzoek door de ontmijningsdienst van het leger bleken er geen explosieven in de wagen te liggen, waarna de veiligheidszone werd opgeheven. In het voertuig werden wel onder meer een vuurwapen en een kettingzaag aangetroffen.

Bij zijn verhoor door de politie weigerde de Slovaak een verklaring af te leggen. Het Brusselse parket besloot hem te laten voorleiden en vraagt zijn aanhouding voor bedreigingen met een aanslag, bezit van een verboden wapen en bezit van een vuurwapen dat vergunningsplichtig is.

Gelet op de verhoogde waakzaamheid werd de man gearresteerd en meegenomen voor verhoor

Parketwoordvoerster Ine Van Wymersch

Eerder op de dag was er al een interventie aan de Amerikaanse ambassade aan de Regentlaan in Brussel. De omgeving van de ambassade werd afgesloten nadat een verdacht voertuig was aangetroffen. Later bleek het alarm vals te zijn.

Een derde bomalarm was deze namiddag van kracht in de Wolstraat vlak bij het Brusselse justitiepaleis.

Volgens het Brusselse parket was het een samenloop van omstandigheden. Het alarm werd immers gegeven omdat een man die foto's had genomen aan het gebouw van het federaal parket, in het verleden veroordeeld was voor terrorisme. De man bleek echter een volledig onschuldige reden te hebben om naar het justitiepaleis te komen en bleek enkel een paar selfies te hebben genomen. Hij is na verhoor vrijgelaten. Het bomalarm werd rond 17 uur opgeheven.

Vanochtend was er ook een valse bommelding in dancing Carré te Willebroek, in de provincie Antwerpen. Toen ging het niet om een verdacht voertuig, maar om een dreigtelefoon die was binnengekomen bij de brandweer. De A12 werd een tijd afgesloten in beide richtingen. Dat zorgde voor lange wachttijden tijdens de ochtendspits.