"Wanneer overheid het middenveld systematisch verzwakt, loopt democratie gevaar"

Voorzitter Peter Wouters: "De maat is vol".
BELGA Voorzitter Peter Wouters: "De maat is vol".
Beweging.net, de koepelvereniging van de christelijke arbeidersbeweging, haalt in een opiniestuk uit naar verschillende ministers en staatssecretarissen van de N-VA. "Wanneer een overheid het middenveld systematisch verzwakt, ondergraaft ze een belangrijke pijler van de democratie", zegt voorzitter Peter Wouters. 

"De maat is vol", zegt Wouters. Hij beschuldigt verschillende N-VA-excellenties ervan dat ze de autonomie en vrijheid van het middenveld proberen te beknotten. "Het patroon dat erachter zit, wordt alsmaar zichtbaarder." De voorbeelden van Wouters: van Vlaams minister Liesbeth Homans mocht het Minderhedenforum zich niet moeien in de Zwarte Pietendiscussie, staatssecretaris Theo Francken kortwiekte Vluchtelingenwerk Vlaanderen financieel, en zijn collega Zuhal Demir laat geen gelegenheid ongemoeid om het gelijkekansencentrum Unia aan te vallen.

Maar vooral de inval bij de organisatie Globe Aroma lijkt Wouters zwaar op de maag te liggen. Die vzw organiseert kunstprojecten met nieuwkomers en Brusselaars. "Iedereen die zich niet kon legitimeren, werd opgepakt. Het intimideren van middenveldorganisaties neemt stilaan schrikwekkende proporties aan. Want Globe Aroma is nog maar het topje van de ijsberg. Daardoor leggen heel wat middenveldorganisaties zich uit angst al een vorm van zelfcensuur op. Wat een pervers effect is dat?"

De inval bij de organisatie Globe Aroma valt Wouters zwaar.
Photonews De inval bij de organisatie Globe Aroma valt Wouters zwaar.

"Organisaties die een afwijkende mening laten horen over migratie en inburgering, worden bedreigd met het inkorten van bevoegdheden of subsidies", zegt Wouters. "De geloofwaardigheid van wetenschappers die zich kritisch uitlaten over het gevoerde beleid, wordt in vraag gesteld. Journalisten die zich kritisch opstellen, worden met ontslag bedreigd. Organisaties die werken met mensen in armoede of actief zijn in zorg en welzijn, worden verengd tot strikte uitvoerders van het overheidsbeleid."

Schoothondjes?

Wouters pleit voor middenveldorganisaties die vrij initiatief hebben en zelf hun maatschappelijk of sociaal doel bepalen. "Mogen middenveldorganisaties enkel nog schoothondjes zijn, die wachten op een aaitje en een koekje van hun baasje, in casu de minister of staatssecretaris die vindt dat wie gesubsidieerd wordt, heel strak aan de leiband moet lopen en enkel dient om het beleid te steunen en uit te voeren?", werpt Wouters op. "Wij nodigen alle politici uit om constructief om te gaan met de kritiek, om goed te luisteren naar de critici en om de betrokken middenveldorganisaties rond de tafel te brengen, zodat er gedragen oplossingen uit de bus kunnen komen." 
32 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • DIRK VAN DESSEL

  Integendeel, het volkomen overgesubsidiëerd Middenveld steekt telkens weer stokken in de wielen van het Beleid gevoerd door democratisch verkozen politici. Die open subsidiekraan van ons belastingsgeld dient volkomen dicht gedraaid. Wat niet zelfbedruipend kan overleven met lidgelden, moet maar economisch wegkwijnen.

 • vandekempen bart

  dus volgens die acw'rs moet de overheid lekker gul subsidies blijven geven aan allerhande verenigingkskes van links tot extreemlinks die de wet niet moeten respecteren maar hun eigen ideologische goesting doen en de overheid ondergraven. zever, gezever.

 • Freddy Sonnemans

  Democratie = zich laten vertegenwoordigen door politici. Niet door schimmig gesubsudieerde verenigingen

 • Fredien Vandervekens

  Deze mijnheer vreest voor de democratie. Ik ook. Wegens het (te verwachte) falen van het correcte "eigen gelijk" van democratisch Links. Zat er onvermijdelijk aan te komen, door toedoen van Groene, Rode, en Oranje "droom"-partijen. Het middenveld is wakker geworden, mijnheer Wouters. De "wiegeliedjes" ten spijt. Het donkere komt er weldra aan.

 • Raoul Rouma

  Schaamte kennen die niet. Zelf 800000 spaarders bedriegen en nu de heilige betweter uithangen en ministers beschuldigen die in mijn ogen 100% terecht Unia en andere linkse parasieten op de vingers tikken. Steek uw energie beter in oplossingen voor de spaarders hoe jullie die hun geld gaan teruggeven. De gemeenschap moet/mag daar niet voor opdraaien.