"Wanhopige dakloze is ordinaire inbreker", zegt OCMW-voorzitter over 70-jarige die naar cel wilde

OCMW-voorzitter Fons Duchateau (N-VA).
BELGA OCMW-voorzitter Fons Duchateau (N-VA).
De 70-jarige Bulgaarse dakloze die gisteren door de Antwerpse strafrechter tot 24 maanden cel werd veroordeeld voor twee inbraken die hij - naar eigen zeggen - pleegde om in de gevangenis te belanden, klopt langs geen kanten. Volgens OCMW-voorzitter Fons Duchateau (N-VA) is de man "een ordinaire inbreker die al jaren meer vertrouwd is met de binnenkant van onder andere Belgische cellen, dan met de straten daarbuiten".

Dakloze Deltcho A. beweerde dat hij in april 2017 twee auto-inbraken pleegde en zich dan liet arresteren in de hoop naar de gevangenis te verhuizen. Daar kreeg hij tenminste eten en had een dak boven zijn hoofd, want hij kreeg nergens anders hulp.

Voorzitter Fons Duchateau: "Ik kon me nauwelijks voorstellen dat deze man onbekend zou zijn voor onze diensten, al is niets onmogelijk, want sommige daklozen weigeren consequent alle hulp", zegt de OCMW-voorzitter. "De man is niet alleen bekend bij het OCMW, hij genoot ook jaren een leefloon én kreeg medische hulp tot hij zelf van de radar verdween." Duchateau noemt de "wanhoopsdaad" van de man daarom "een ordinaire inbraak".

De Antwerpse rechter strafte Deltcho A. gisteren met 24 maanden celstraf voor de twee auto-inbraken. De straf is zo hoog omdat Deltcho A. zich inderdaad "in wettelijke staat van herhaling" bevindt. Hij werd in februari 2017 door het hof van beroep van Antwerpen al veroordeeld tot 18 maanden cel voor verschillende inbraken. 

Groen grijpt vandaag het verhaal van de dakloze aan om voor een ander daklozenbeleid te pleiten. Voormalig CAW-directeur en kersvers Groen-kandidaat Koen De Vylder stelt dat de daklozenopvang in Antwerpen bewust rudimentair wordt gehouden om daklozen te stimuleren naar andere oplossingen te zoeken en heeft het over onhygiënische omstandigheden. 

OCMW-voorzitter Duchateau noemt dat "flagrante leugens".
27 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Lieve Vandamme

  Is de eerste keer niet dat dit gebeurt, en zal gebeuren.....Belgische gevangenissen zijn voor veel mensen een vijfsterrenhotel, gratis vol pension, verzorging, lekker warm tijdens de winter.....

 • vanaeken jokke

  Zou Monika de Coninck nog goed slapen Tommeke die ineens 50 miljoen EURO tekort kwam bij de jaarrekening OCMW.Dat is pas geen geweten hebben stelen van geld,geld dat voor de armen moest dienen SPA de samucocial van Antwerpen ze zijn geen haar beter dan die van Brussel Tom.En Tom dat is bijlange niet het enige schandaal.

 • Tom Faes

  Het is mij een raadsel hoe mijnheer Duchateau nog de slaap kan vatten . Wat die allemaal uitsteekt begint aan het ongelooflijke te grenzen . Men zal vergeten zijn deze man een geweten te bezorgen.Trouwens Dave Broes st.... niets zeggen over de verdwenen 3.2 milj.€ van de verkoop Tunnelplaats in de nva pocket st .....

 • Jan Van Rompaey

  Dwangarbeid verplichten. Anders geen eten. Dat kan hij gaan zoeken in de vuilnisbakken en -zakken zoals verdwaalde katten en honden. Hij mag niet naar Bulgarije gestuurd worden omdat ze daar geen 3 sterrengevangenissen hebben. Zover is het gekomen.

 • Karel Mareks

  Duchateau is blijkbaar ineens rechter geworden en zo democratisch dat hij de privacy meent te moeten schenden van een individueel persoon; eigenlijk is hij een soort god geworden naast de grote leider in het Fornuis die sukkels gebruikt om platvloers stemmen te winnen. Wansmakelijke attitude van een politiek parvenu.