"Wanbeheer" bij bedrijf dat Heizel moet ontwikkelen

BELGA
Het Rekenhof wijst op wanbeheer bij de Brusselse vennootschap NEO. Dat bericht De Tijd vandaag. NEO is opgericht voor de ontwikkeling van de Heizel-site en de bouw van een winkelcomplex.

Het beheer was en is in handen van PS-toppers, zoals de Brusselse burgemeester Philippe Close en de ex-kabinetschef van de voormalige Brusselse minister-president Charles Picqué, die twee kredietkaarten kreeg. Ze maakten er een boeltje van, stelt het Rekenhof volgens De Tijd in een nieuw rapport.

De krant schrijft dat het Rekenhof ook wanbeheer vaststelde bij het Brusselse Parkeeragentschap. Opmerkelijk daarbij is een 'access fee' van 4 miljoen euro die betaald is voor parkeerplaatsen onder parking C van de Heizel, waar het Eurostadion moest verrijzen, maar waarvoor geen verantwoordingsstukken zijn.

Eerder merkte het Rekenhof al op grote schaal onregelmatigheden op bij de Brusselse brandweer en Net Brussel, het afvalbedrijf van het Brussels Gewest, klinkt het in de Tijd.

Volledige doorlichting

Intussen eist Groen een volledige doorlichting van zowel de cvba NEO als van het Brusselse Parkeeragentschap na de vernietigende kritiek van het Rekenhof. Dat zegt Brussels parlementslid Arnaud Verstraete. Hij diende net als Cieltje Van Achter (N-VA) een actualiteitsvraag in aan minister-president Rudi Vervoort over de onregelmatigheden die het Rekenhof heeft vastgesteld bij NEO. 

"De Brusselaars zijn het beu. Ze hebben al meerdere malen te horen gekregen dat er schoon schip gemaakt zal worden. Telkens opnieuw zijn PS-mandatarissen bij het wanbeheer betrokken", klaagt het Groen-parlementslid aan. Hij wijst erop dat het Rekenhof ook bijzonder scherp is over het Brussels Parkeerbedrijf. "Dat agentschap is nog maar pas opgericht en zelfs daar slaagt men er niet in om maar in de buurt te komen van goed bestuur", vervolgt hij scherp. Arnaud Verstraete dringt daarom aan op een volledige doorlichting van zowel NEO als het Parkeerbedrijf.

Het lijstje van Brusselse instellingen waar er vragen zijn over het beheer oogt intussen vrij indrukwekkend. Eind november vroeg het Brussels Parlement reeds een doorlichting van Net Brussel door het Rekenhof. Woensdagnamiddag staat in de commissie Binnenlandse Zaken een actualiteitsdebat gepland over de onregelmatigheden die het Rekenhof vaststelde bij de openbare aanbestedingen van de Brusselse brandweer. En in de voormiddag worden in de commissie Territoriale Ontwikkeling mogelijk actualiteitsdebatten gehouden over NEO en het Eurostadion.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.