"Wachten op getest ebola-vaccin kan levens kosten"

AFP
De ethische discussie om het vaccin tegen ebola rechtstreeks van dierproeven in te zetten op mensen, en daarbij de gebruikelijke stappen in het op punt stellen van een geneesmiddel over te slaan, kan betekenen dat er nog vele duizenden mensen onnodig aan de ziekte sterven. Dat is gezegd op een debatavond over ebola, die gisterenavond plaatsvond in Hasselt.

Professor Niel Hens (UHasselt en UAntwerpen) nam deel aan het expertendebat over ebola in Hasselt, dat volgende week met dezelfde deelnemers nog eens wordt herhaald in Antwerpen. Voor een volle zaal van 160 aanwezigen ging de discussie vooral over het gebruik van een vaccin tegen ebola.

"Het gaat om een ethische kwestie, waarbij er voor- en tegenstanders zijn om de procedure om een medicijn te ontwikkelen al dan niet te verkorten", zegt hij. "Als we de ziekte willen indijken en vele duizenden mensenlevens willen sparen, moeten we volgens mij een uitzondering durven maken en rechtstreeks van de dierproeven op mensen overgaan. In het andere geval moeten we minstens wachten tot maart 2015 om het vaccin op mensen toe te dienen, en gaat heel wat kostbare tijd verloren."

Een ander probleem dat aan bod kwam in het debat, is het teruglopende aantal vrijwilligers dat ter plaatse wil gaan om de slachtoffers te behandelen. "En dit ondanks het minimale risico op besmetting als het protocol goed wordt opgevolgd", zegt Hens.