"Waarom wil je laten uitschijnen dat je simpel bent?"

Assisenvoorzitter Bart Meganck (midden).
BELGA Assisenvoorzitter Bart Meganck (midden).
"Waarom wil je laten uitschijnen dat je simpel bent?". Dat vroeg assisenvoorzitter Bart Meganck vandaag aan Luc De Beule, de 54-jarige man die beschuldigd wordt van moord op zijn ex-vrouw Christine Versluys en haar broer Adelin in 2013 in Nevele. De eerste gerechtspsychiaters oordeelden dat de man geïnterneerd moest worden, maar een nieuw college van psychiatrische experts verklaarde de beschuldigde wel toerekeningsvatbaar.

De feiten hadden plaats in de nacht van 15 op 16 oktober 2013 in de woning van de slachtoffers in Landegem, een deelgemeente van Nevele. De lichamen van de 50-jarige Christine Versluys en haar 53-jarige broer Adelin werden op 16 oktober aangetroffen, nadat De Beule zich had aangegeven bij de politie in Wetteren.

Hij verklaarde dat hij was binnengedrongen in het huis en zich had verstopt, en daarna Adelin had neergeschoten met een vuurwapen en Christine had gewurgd. "Ik kan het niet uitleggen. Ik zal nooit snappen wat er in mijn kop gebeurd is", zei De Beule voor het hof van assisen.

Deskundigen oneens
De gerechtspsychiaters oordeelden aanvankelijk dat de man ontoerekeningsvatbaar was en geïnterneerd moest worden. De man had een IQ van 61, oordeelden de eerste deskundigen. Na het aanstellen van een nieuw college van psychiatrische experts vroeg het parket een doorverwijzing en de raadkamer en KI verklaarden de man wel toerekeningsvatbaar. Volgens het tweede college van deskundigen is het cognitief vermogen van de beschuldigde hoger dan wat hij tijdens het onderzoek liet zien.

Het mysterie van de getypte brief
"Lezen en schrijven is mijn beperking. Ik ben voor 70 procent invalide verklaard", zei De Beule vandaag voor het assisenhof. Voorzitter Bart Meganck confronteerde de beschuldigde echter met een getypte tekst die De Beule zelf aan een verhoor had laten toevoegen. "Ik weet niet hoe of wat. Ik kan me niet herinneren dat ik dat getypt heb", reageerde de beschuldigde, maar op de zitting bleek dat niemand anders de tekst had kunnen opstellen. "Waarom wil je laten uitschijnen dat je simpel bent?", vroeg Meganck, maar de beschuldigde had geen antwoord.

Morgen komt onder meer de onderzoeksrechter aan het woord. Het arrest wordt volgende week maandag verwacht.

Ik kan het niet uitleggen. Ik zal nooit snappen wat er in mijn kop gebeurd is

Beschuldigde Luc De Beule