"Waalse schuld duwt staatsschuld niet boven 100 procent"

Minister van Financiën Koen Geens.
BELGA Minister van Financiën Koen Geens.
Minister van Financiën Koen Geens (CD&V) heeft vandaag in de Kamer verzekerd dat de Waalse schuld al volledig in de staatsschuld verrekend is, zoals het Rekenhof die bepaald heeft op 11,2 miljard euro. De MR - oppositiepartij in Wallonië - had zich daar bezorgd over getoond, nadat begrotingsminister André Antoine destijds sprak van 6,25 miljard euro Waalse schuld.

Het Nationaal Instituut voor de Rekeningen integreert de Waalse schuld al volgens de Europese regels die ook het Rekenhof hanteert in het nieuwe rapport dat de jongste dagen wat stof deed opwaaien, verzekerde Geens. Het rapport verandert dan ook niets aan de Belgische staatsschuld, die vorig jaar afklokte op 99,7 procent van het bbp.

Het verschil tussen de 11,2 en de 6,25 miljard euro vloeit voort uit de schuld van een reeks parastatale organisaties, zoals Sofico en Sowalfin, legde Geens uit. De Europese regels rekenen die bij de staatsschuld, zoals ook het Rekenhof en het Nationaal Instituut voor de rekeningen dat doen. "Er is dus geen enkele impact", besloot Geens.