"Vrouwen maken minder kans dan mannen bij sollicitatie voor hogere job"

THINKSTOCK
Vrouwen die solliciteren voor een hogere job dan hun huidige, maken minder kans op een positieve reactie dan mannen. Dat blijkt uit een universitair onderzoek waarbij op bestaande vacatures gereageerd werd met twee identieke sollicatiebrieven van een man en een vrouw. De resultaten staan gepubliceerd in Over-Werk, het tijdschrift van het Steunpunt Werk en Sociale Economie.

Ann-Sophie De Pauw (School of Management), Stijn Baert (UG) en Nick Deschacht (KU Leuven) reageerden op 576 vacatures met een sollicitatiebrief van een man en een vrouw met een hoger diploma en vijf jaar werkervaring. 26 procent van de mannelijke en 25 procent van de vrouwelijke kandidaten kreeg een positieve reactie op de sollicitatie en respectievelijk 11 en 10 procent werd meteen uitgenodigd voor een gesprek.

Significante verschillen doken echter op als het ging om sollicitaties voor een job op een hoger niveau dan de huidige. In dergelijke gevallen kregen 23 procent meer mannen dan vrouwen een positieve reactie. De kans om uitgenodigd te worden voor een jobgesprek lag zelfs de helft hoger.

Volgens de drie onderzoekers is dergelijke ongelijke behandeling zowel vanuit ethisch als vanuit economisch perspectief onaanvaardbaar. "Deze discriminatie kan enkel teruggedreven worden door de kost ervan te verhogen. In ons land is een moderne en uitgebreide antidiscriminatiewetgeving voorhanden zodat de voornaamste winst lijkt te liggen in een verhoogde opsporing van de ongelijke behandeling. Dit zou kunnen gebeuren op basis van de systematische toepassing van de methode die wij gebruikten in deze studie. Een alternatieve beleidsoptie is het vrijwillig of verplicht anonimiseren van sollicitatieprocedures", aldus de onderzoekers.