“Vrouwen in vruchtbaarheidsbehandeling moeten al beschermd worden tegen ontslag voor ze zwanger zijn”

In-vitro fertilisatie, één van de mogelijke vruchtbaarheidsbehandelingen.
BELGAIMAGE In-vitro fertilisatie, één van de mogelijke vruchtbaarheidsbehandelingen.
De bestaande regelgeving over moederschapsbescherming is alleen van toepassing als er een zwangerschap is. Het Kinderwens Expertisenetwerk pleit voor maatregelen om ook werkneemsters te beschermen die een vruchtbaarheidsbehandeling ondergaan.

"Fertiliteitsbehandelingen hebben een sterke invloed op hoe je functioneert op het werk", zegt prof. Lode Godderis, hoogleraar aan het Centrum voor Omgeving en Gezondheid (KU Leuven) en mede-oprichter Kinderwens Expertisenetwerk. "Vrouwen geven aan dat ze minder gefocust zijn en minder presteren. Ook de onvoorspelbaarheid van vruchtbaarheidsbehandelingen brengt veel onzekerheid, stress en spanning met zich mee." 

Spanning

De houding van de werkgever is volgens Godderis cruciaal. "Indien werknemers geen steun en begrip van werkgevers ervaren, dan verhoogt dit de spanning, in die mate zelfs dat vrouwen van job of functie veranderen. Anderen blijven langere tijd thuis op aanraden van hun arts.”

"Van het ogenblik dat een werkgever op de hoogte is dat een werkneemster een vruchtbaarheidsbehandeling ondergaat, zou ze moeten genieten van een bescherming tegen ontslag net zoals het geval is voor zwangeren", vindt Godderis 

Eén op veertien

Vruchtbaarheidsproblemen komen voor bij een op de zes koppels. "In 2015 werd in België een op veertien Belgische vrouwen zwanger na een behandeling voor onvruchtbaarheid", aldus prof. Godderis. " Het aantal fertiliteitsbehandelingen zal in de toekomst alleen maar toenemen.”

De voormalige minister van Volksgezondheid van de Franse Gemeenschap Cathérine Fonck (cdH) diende in 2014 een wetsvoorstel in om bescherming mogelijk te maken voor vrouwen die een fertiliteitsbehandeling ondergaan. Het Kinderwens Expertisenetwerk hoopt daar nu meer steun voor te vinden.
7 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Hanne Ris

  Cynthia, helemaal mee eens. Voor sommige mensen is dit een ontzettende zware, onzekere periode waarin je lichaam met alle hormonen alle kanten op gaat. Ik vind die ontslagbescherming een ontzettend goed idee. Mijn werkgever is altijd heel erg begripvol geweest, ik besef dat ik daarmee veel geluk heb.

 • Cynthia Medaer

  Wat een domme reacties hier!! Loop eerst eens in iemand zijn schoenen vooraleer je een oordeel velt. En egoïsme, onnatuurlijk, een klimaat naar de vaantjes helpen....ik ben blij dat jullie perfect zijn!

 • robrecht Peeters

  en wie betaalt die ' onnatuurlijke ' behandeling big business voor de klinieken.....

 • Michel De Vreese

  Op een egoistische manier het klimaat naar de vaantjes willen helpen door de overbevolking nog te verergeren, daar dan nog voor willen betaald worden met kinderbijslag, en dan kunnen ze naar de klimaatbetoging gaan terwijl ze zelf het probleem zijn.

 • paola nerozzi

  Ge kunt niet voor iedereen goed doen